7. listopad 2001

Asi bych se měl rozpovídat o tradicích lampionových průvodů, kterých jsem se jako malý pionýr s oblibou účastnil. Zřejmě bych měl chvilku s dojetím vzpomínat, jak jsem spolužačce Haně každoročně podpaloval její obří lampion...
... snad bych měl odsoudit bolševiky za to, že něco takového jako VŘSR ještě ke všemu každoročně oslavovali. Možná bych měl být i vtipný a nějak vesele okomentovat Měsíc Československo-sovětského přátelství. Jenže já nic z toho neudělám a budu se raději věnovat něčemu jinému, mnohem prozaičtějšímu, totiž včerejší návštěvě baru.
Když jsem se totiž dost vyřádil v KFC, šli jsme s Petrem do nedalekého Baru u Václava. Dali jsme si drink, zkritizovali žurnalistiku jako obor a zejména žurnalisty jako třídu a chystali se rozejít se do svých domovů. Předtím jsme však ještě museli zaplatit, což je nosné téma dnešního zápisu - a jsem rád, že jsem se k němu konečně propracoval.
Při placení jsme totiž místo účtu dostali sjetinu o rozměrech 7,5 krát 14 centimetrů s adresou a telefonem baru, jeho IČO a DIČ, rozpisem DPH podle základu a výše. Údaje na těch 105 centimetrech čtverečních papíru byly neuvěřitelně důkladné, například jsem se dozvěděl, že "Tonick 2dl" stojí "2 x 30,0 = 60,0" Kč, zatímco "Fernet Stock (nor.citr.) 4cl" je za "38,0" a za "Gin Beefeater (Gordons) 4cl" zaplatíme "48,0" korun. Z toho vyplývá, že absolutně nejvyšší položku tvořily dvě dvoudeci toniku, což mi připomíná výrok jednoho mého kolegy, který kdysi poznamenal, že soudě podle cen se sodovka (potažmo tonic) vyrábí nějakým zvlášť technologicky náročným postupem z alkoholu. V brzké době očekávám, že se na podobných účtenkách objeví i položky "papír" a "inkoust do tiskárny". Taky jsem konečně zjistil, kde jsme vlastně seděli a kdy jsme platili: od stolu 02 jsme vstali "06.11.2001" někdy po "19:36:21". Takhle přesně zmapovaný odchod z hospody jsem ještě nikdy neměl.
Ta nejpodstatnější informace se však skrývala pod položkou "Vystavil". Pokud se opravdu jedná o tu slečnu s brýlemi ve světle fialovém svetříku, pak musím říct, že "Adela" je opravdu moc pěkné děvče.