Kouř

Kouř

Kouř

Čas od času lidské společenství vybere nějakou skupinu lidí, kterou cíleně likviduje. Jednou jsou to čarodějnice, podruhé Židé, potřetí máničky. Nyní přišli na řadu kuřáci.

Čas od času lidské společenství vybere nějakou skupinu lidí, kterou cíleně likviduje. Jednou jsou to čarodějnice, podruhé Židé, potřetí máničky. Nyní přišli na řadu kuřáci.
(Autor těchto řádek nyní musí přiznat, že moc nekouří. Tak dvě tři cigarety, někdy doutníček, někdy na to zapomenu úplně, prostě nemám chuť nebo mě zrovna ten den nikdo nerozčilí.) Ale jak se chová společnost vůči kuřákům, mi vysloveně vadí.
Už jen ta krabička cigaret! Pomalu přes smrt a zpomalení spermií nevidíte značku! (Proč tedy na automobilech není rámeček PŘEMISŤOVÁNÍ MŮŽE ZABÍJET! Proč na televizních programech není varování SLEDOVÁNÍ BEDNY ZPŮSOBUJE DEMENCI!???)
Proč nejsou v Česku k dostání gauloisky a gittanky? (I tak byly šizené!) Nesmí se kouřit v přírodních parcích! Proč se nesmí kouřit na zastávce autobusu, když každý kuřák ví, že zapálená cigareta je tím jediným způsobem, jak přivolat spoj.
Nyní naši zákonodárci vymýšlejí zákony, které omezí kouření v restauracích. V době oběda … prosím. Jedna místnost kuřácká, druhá nekuřácká … prosím. Ale proč se tím zabývá náš zákonodárný sbor? Není to nakonec věcí domluvy člověka s člověkem? Když jsem si ve vinárně U Blažeje zapálil doutníček, ozvalo se od vedlejšího stolu: Co si na nás dáte, když to típnete? Už jen vrozená slušnost mi velela to udělat. (A ten jameson nakonec potěšil!) Neměla by to být spíš dohoda zákazníka a provozovatele?
V mé oblíbené bubenečské vinárně U Hrušky zavedli nyní dva nekuřácké dny. Po celý týden ale je před podnikem popelníček. A mnozí přátelé vína ze solidarity s nekuřáky chodí dobrovolně kouřit ven. Jdeš do hospody, která je nekuřácká – tvoje volba. Jdeš do kuřácké – tvoje volba. Je to jako se značkou podávaného piva.
Jde o dohodu lidí s lidmi, ne o zákony! Ti naši moudří by zítra zakázali kouřit na ulici, protože kouř jde lidem do oken. Pozítří by zakázali kouřit člověku v jeho vlastním bytě. Nakonec by zakázali kouřit našinci i v krematoriu!
A kdo jim začne vadit potom?!


Autor je šéfredaktorem časopisu Sorry



STOPTIME FEFÍKA: KOUŘ - aktuálně v Reflexu č. 12/2008