Daně a revoluce

Daně a revoluce

Daně a revoluce

Německá tajná služba nedávno koupila v Lichtenštejnsku DVD s údaji o kontech lidí, kteří si v tamní knížecí bance ulili peníze, aby nemuseli doma platit daně. Jsou mezi nimi bohatí Němci, italští živnostníci a možná se tam najde i nějaký Čech. Celkově jde o víc než tisíc osob.


Na první pohled to není málo. Ale vzhledem k výši evropských daní je spíš překvapující, že konto v knížecí bance nemá každý pátý Němec a spousta Čechů. A že kvůli vysokým daním nevypukla v Evropě za posledních sto let žádná revoluce. Pracujícím boháčům sebere německý stát více než 47 procent z jejich mzdy. Dokonce i průměrný německý občan pracuje každoročně na stát až do července a teprve pak začne vydělávat sám na sebe (průměrný Čech dělá na stát „jen“ do šestého června). Co je to za život, posteskl si nedávno německý učitel v anglických Timesech. To se pak vyplatí přesunout své peníze do Lichtenštejnska, kde na ně německé úřady nemohou. A když se na to přijde, existuje horní hranice trestu i pokuty za daňový únik bez ohledu na jeho velikost. Takže když už se podvádí, vyplatí se podvádět ve velkém.
Proč se ale občané neobrátí proti politikům a proč nevypukne žádná protidaňová vzpoura? Vždyť Velká francouzská revoluce začala i kvůli dani z hlavy a z dnešního pohledu nepatrné zvýšení daně na dovážený čaj vyvolalo rebelii Američanů proti Velké Británii. Vysvětlení je prosté. Jsme bohatší než dříve, a proto nás daně méně bolí, i když si z našich příjmů ukrojí větší díl. Navíc jsou daně z mezd – a to je ďábelský vynález známého liberála Miltona Friedmana – vybírány zálohově každý měsíc. Žádný výběrčí už nepřichází pro roční daň a v případě jejího nezaplacení vám nesebere maso z hrnce. Daně odplývají jaksi neviditelně.
Nikdo pak nebude riskovat zavraždění daňového inspektora a spousta lidí raději vsadí na „ulití“ peněz do Lichtenštejnska či na pouhé nadávání. Jako třeba Beatles. Ti vydali v roce 1966 písničku Taxman, ve které zesměšňují vybírání daní – a dál vesele odváděli ve Velké Británii do státní kasy více než 80 procent svých příjmů.



PROČ A JAK MARKA HUDEMY: DANĚ A REVOLUCE - aktuálně v Reflexu č. 11/2008