Jsem tvoje stáří

Jsem tvoje stáří

Jsem tvoje stáří

Jaký je rozdíl mezi českým a americkým důchodcem? Žádný. Oba si můžou dovolit cestu do Prahy. Ten vtip mi kdysi, od Čechoameričana v české hospodě Astoria v New Yorku, připadal hořce uhozený. Ale snažíme se. Podle posledních výzkumů si nejvíc šetří na horší časy právě Češi a Američané...

Jaký je rozdíl mezi českým a americkým důchodcem? Žádný. Oba si můžou dovolit cestu do Prahy. Ten vtip mi kdysi, od Čechoameričana v české hospodě Astoria v New Yorku, připadal hořce uhozený.
Ale snažíme se. Podle posledních výzkumů si nejvíc šetří na horší časy právě Češi a Američané. Z Čechů spoří sedmdesát tři procenta aktivně pracujících. Na zadní kolečka už myslí snad i dvacetiletí, kteří doufají, že se jednoho slunného března roku 2060 potkají na pláži svého portugalského letního sídla s ostatními členy sjednocené Evropy.
Rozdíl je jinde. Současní američtí dědečkové dali svým dětem poslední platební příkaz do banky před koncem vysoké školy, někteří ještě mnohem dřív. Teď, děj se vůle boží, pracují, cestují a učí se jezdit na kolečkových bruslích. Víc než polovina českých seniorů – a na to je taky velmi aktuální výzkum – je naopak kdykoli připravena finančně založit rodiny svých dospělých dětí, jen snad aby jim neklesla životní úroveň!
A nejen finančně, dodávám já. Pod heslem: „Neplaťte chůvy, taková drahota!“ se celé generace českých babiček nechávají dobrovolně, tedy zdarma, zaměstnat jako hlídačky vnoučat a kuchařky pro rodiny svých dospělých dětí. A co víc, dělají to rády, protože zastat všechno samy je činnost, kterou dělaly celý život a jsou v tom opravdu hodně dobré. Kromě toho ještě samozřejmě pracují, cestují a učí se jezdit na kolečkových bruslích.
My samozřejmě budeme jednou bohatí, vtipní, dobře oblečení důchodci, kterým to strašně rychle myslí a své vnuky si vezmou jen na chvíli a pak hned odevzdají zpátky chůvám.
Fakt, že se podle reformy do penze dobabrám nejdřív v létě roku 2038, mě naplnil zářivě optimistickou vizí, že se toho nedožiju.
Ovšem moje maminka si myslí totéž. Už pětatřicet let.



Veronika Bednářová (SAMA MEZI MUŽI): JSEM TVOJE STÁŘÍ - aktuálně v Reflexu č. 11/2008