Bez proudu

Bez proudu

Bez proudu

Když jsem sem na začátku roku psala článek o tom, jestli bude, nebo nebude fotbalové mistrovství světa v Jižní Africe v roce 2010, netušila jsem, jakou pohromu přivolávám. Pár dní poté, letos v lednu, došla v JAR elektřina. Proud proto vypínají tak obden nejméně na dvě hodiny, nejčastěji odpoledne. Nemocnice musely přebudovat operační rozvrh. Doprava kolabuje...

Když jsem sem na začátku roku psala článek o tom, jestli bude, nebo nebude fotbalové mistrovství světa v Jižní Africe v roce 2010 (JAK SE KOPE DO AFRICKÉ MIČUDY, Reflex č. 2/2008), netušila jsem, jakou pohromu přivolávám. Pár dní poté, letos v lednu, došla v JAR elektřina. Proud proto vypínají tak obden nejméně na dvě hodiny, nejčastěji odpoledne. Nemocnice musely přebudovat operační rozvrh. Doprava kolabuje. Na čas zavřely největší zlaté i diamantové doly na světě - posílat horníky dolů bez jistoty, že se dostanou nahoru, je silná káva i na africké poměry. Jednu paní přepadli lupiči, protože jí nefungoval elektrický vjezd do garáže. Každý den přináší obrovské ekonomické ztráty, měna oslabila. Bohatnou jen obchodníci, kteří prodávají malé, rodinné generátory proudu.
Za stav energetické nouze, jak se průšvihu oficiálně říká, prý může rychlý ekonomický růst – kdyby země tolik neprosperovala, nebylo by třeba tolik proudu. Tak se omlouvá tamní vláda a myslí to vážně. Oficiálně vydala dvě protichůdná prohlášení: dát situaci do pořádku bude trvat pět let, a mistrovství světa, které začíná za dva roky, touto krizí ohroženo není.
Lidem tečou mrazáky a nervy. Jediné, co klesá pod bod mrazu, je nálada v zemi. Na obzoru je další emigrační vlna s pracovním názvem „kvůli ostudě“.
Nastalá neuróza se dokonce projevuje tak, že i Jihoafričané žijící v jiných částech světa neustále zhasínají. Ze solidarity, a taky aby si zvykli, až se zase vrátí domů. Můj manžel pak nereaguje ani na výtky, že si připadám jako v krytu při branném cvičení.
A tak je možné, že je můj sloupek bez lesku. Ovšem zkuste psát při svíčce.



Veronika Bednářová (SAMA MEZI MUŽI): BEZ PROUDU - aktuálně v Reflexu č. 8/2008