To nebezpečné <br>slovo na R

To nebezpečné
slovo na R

To nebezpečné
slovo na R

Recese neboli slovo na R. To je americký strašák letošního roku. Debaty o tom, zda Spojené státy už jsou, nebo nejsou v recesi, plní stránky v tisku. Stejně tak jako to, zda americký ekonomický pokles přinese „blbou náladu“, nezaměstnanost a pokles příjmů i do České republiky. Jenže odborníci se zatím nemohou shodnout, jestli už recese v USA a případně i v dalších státech je, nebo není.


„Technicky“ vzato je recese jasná věc – jde o meziroční pokles reálného hrubého domácího produktu dvě po sobě jdoucí čtvrtletí. Lidsky řečeno, když půl roku ekonomika vyrábí stále méně. Jenže tady je zakopán pes. Statistici často nedokáží spočítat HDP, tedy hodnotu vyrobeného zboží a služeb za určitý čas, úplně přesně. Zmatky způsobují různé přeshraniční přesuny (velké mezinárodní firmy si prostě hodnotu zboží v rámci firmy počítají různě a často odlišně od tržních cen), odhady velikosti například šedé ekonomiky (o kolik korun se vlastně zvýšilo celkové bohatství společnosti, když vám kamarád doma zdarma opravil počítač?) či prostě to, že data nepřišla včas.
A aby problémů nebylo dost, některým ekonomům se zdá i přesně spočítaný pololetní pokles HDP na varovný výkřik „recese!“ málo. Tvrdí, že je třeba sledovat i jiné ukazatele, třeba vzrůst nezaměstnanosti. Týdeník The Economist dokonce problémy s recesí vyřešil tak, že sleduje takzvaný R-index: když se o recesi hodně píše v amerických prestižních denících The New York Times a Washington Post, tak je za humny. Recese tu tedy je, když ji dobře informovaní novináři tak nějak cítí ve vzduchu.
Jednomu už z toho jde hlava kolem. Takže jak vlastně poznáme recesi, nebo dokonce její horší druh, depresi? Ekonomové je většinou naprosto bezpečně poznají pár měsíců či let poté, co začnou. „Normální“ člověk musí použít jiná měřítka. Vodítkem může být třeba bonmot, jejž používal americký prezident Ronald Reagan: „Recese je, když váš soused ztratí práci; deprese pak je, když ztratíte své místo vy.“



Základní údaje o definici recese a deprese jsou zde. O R-indexu se píše v časopise The Economist zde.

PROČ A JAK MARKA HUDEMY: TO NEBEZPEČNÉ SLOVO NA R - aktuálně v Reflexu č. 7/2008