Velké bitvy v dějinách

V lidských dějinách se odehrálo velké množství válek a bitev, které často přinášely ve svých důsledcích i pro časy míru převratné změny v životě obyvatel zúčastněných zemí. Jména jako Verdun, Somma, Kursk nebo Tobrúk vešla do historie. Jak jste na tom se znalostmi o velkých bitvách vy?


Hrdinství a odvahu válečníků ze starořecké Sparty připomíná na místě jedné z bitev pomník s nápisem: „Poutníče, zvěstuj Lakedaimonským, poslušni zákonů jejich, mrtvi že ležíme zde.“ Kterou bitvu připomíná?


Marathónskou porážku Peršanů
bitvu u Salamíny
bitva u Aigospotamoi
bitvu u Thermopyl



Ve velmi raném středověku se konala u Vogastisburku bitva, ve které Sámo porazil vojska franského krále Dagoberta. To se stalo roku:


531
600
631
731



Že byl na den sv. Rúfa na Moravském poli roku 1278 v bitvě poražen a zabit král Přemysl Otakar II. – to si pamatuje ze školy asi každý. Který den ale je dnem svatého Rúfa?


26. červenec
26. srpen
26. září
26. říjen



V roce 1453 prohráli Angličané ve Stoleté válce s Francií bitvu, po jejímž rozhodnutí už museli válku ukončit. Jednalo se o


bitvu u Azincourtu
bitvu u Castillonu
bitvu u Cressy
bitvu u Poitiers



Roku 1620 se odehrála bitva na Bílé hoře u Prahy. Vojska Fridricha Falckého, která byla početně asi o polovinu slabší než vojska císařská, se v ní brzy dala na ústup. Bojovat delší čas vydrželi pouze vojáci, najatí moravskými stavy – byli však do jednoho pobiti. Jak dlouho trvala tato bitva s významnými následky pro české země?


jednu hodinu
tři hodiny
půl dne
celý den



V bitvě u Slavkova proti sobě stanula vojska tří císařů – Napoleona, rakouského císaře Františka a ruského cara. Během krátkého zimního dne v ní zahynulo asi patnáct tisíc vojáků na obou stranách. Ve kterém roce se odehrál tento Napoleonův triumf?


v roce 1800
v roce 1805
v roce 1810
v roce 1815



1.7.1916 se pokusili Britové prolomit frontu na Sommě a odstartovali tak jednu z nejkrvavějších bitev zákopové 1. světové války. Kolik vojáků celkem zahynulo na obou stranách bojové linie v této bitvě?


250 000
500 000
750 000
více než jeden milion



Postup vojsk generála - polního maršála Erwina Rommela na Egypt se během bojů v severní Africe v roce 1942 zastavil u …


Tobrúku
Al Alamejnu
Al Aghejly
Alexandrie



Během 2. světové války došlo dne 12. července roku 1943 u vesnice Prochorovka k pravděpodobně největší tankové bitvě v dějinách. Proti sobě stálo na 1500 tanků. Kdo v bitvě prohrál?


německé jednotky
sovětské jednotky
došlo k faktické porážce německých sil
došlo k faktické porážce sovětských sil




Roku 1942 došlo v Tichomoří k námořní bitvě, která znamenala obrovský zlom v průběhu války. Japonci v ní ztratili celý 1. úderný svaz letadlových lodí - Akagi, Kaga, Hirjú a Sorjú, k tomu 332 letadel. O jakou bitvu se jedná?


bitvu u Rabaulu
bitvu v Korálovém moři
bitvu u Midway
bitva u Guadalcanalu



Správné odpovědi:
1b, 2c, 3a, 4b, 5c, 6a, 7c, 8c, 9a, 10d




Hodnocení (0-30 % správných odpovědí)


Historie a vojenská zvláště vám zřejmě mnoho neříká.




Hodnocení (30-70 % správných odpovědí)



Váš výsledek není špatný, ideální ovšem také ne…




Hodnocení (70-100 % správných odpovědí)


Vaše znalosti historie a velkých bitev jsou excelentní.