Video placeholde

Terry Gilliam: Mrtvý už jsem byl a dostal za to 2 krabice vína. Znovu zažít to ale nechci!

Asi nejzajímavější na setkání s Terrym Gilliamem (77) je, že se neustále směje. Chichotá se, když se mu nedaří, a je ještě veselejší, když se mu daří. Na nepříjemné otázky říká: „Give me a fucking break,“ a možná i proto mu dal vesmír film, který by každý normální režisér už dávno vzdal. Podívejte se na video!

Říkáte, že dotočit film Muž, který zabil Dona Quijota bylo jako zbavit se nádoru v hlavě. No a tak jste se uzdravil a můžete začít zase od začátku…

Jsem ztracen. Nevím. Nemám žádnou budoucnost. Nemám si o co dělat starosti. Pak je tady tedy ještě ta, jak se jí říká... smrt. Ta přijde brzy.

Celý videorozhovor s Terry Gilliamem v angličtině:

Video placeholde
Celý rozhovor Reflexu s Terry Gilliamem v angličtině • Martin Bartkovský

Časopis Variety vás už jednou pohřbil, když v roce 2015 unikl na web váš rozepsaný nekrolog.

No právě. Už jsem to jednou dal. Už to snad ani nechci znovu zažít. Už to mám hotový, umím to. ­Ovšem můžu si to kdykoli zopakovat, to zas ne že ne. Praxe je praxe.

Na Facebooku jste pak svým fanouškům napsal: „Za to, že jsem mrtvý, se omlouvám hlavně těm, který už si koupili lístky na moje nadcházející besedy.“

Jo jo, to bylo vtipný. Když se to stalo, zavolal jsem svému agentovi a právníku a řekl jim: „Kluci, s tímhle si užijeme trochu srandy!“ Ale oni se nějak k ničemu neměli. Napsal jsem tedy dopis šéfredaktorovi Variety a popsal mu celý plačtivý příběh. Moje rodina byla zrovna ve Francii, já v letadle na cestě z Itálie. Když se dozvěděli, že jsem mrtvý, nemohli se mi dovolat. Tak to bylo drama dramat. Další tragédie se stala vzápětí: Můj syn šel do práce a šéf šel za ním do kanceláře. Říká mu: „Je mi to opravdu strašně líto.“ A syn na to: „Co je vám líto?“ A on: „No že tatínek zemřel!“ A syn tedy sedl k počítači a rozeslal e-maily celé rodině s jedinou otázkou: „Is dad dead?“ Je táta mrtvej? Tak vidíte, jak to bylo pro něj strašné… Tohle všechno jsem napsal šéfredaktorovi Variety a napověděl mu, že by od něj bylo hezké, kdyby naší rodině zmírnil psychickou újmu kartónem dobrého, drahého, francouzského vína Château Margaux. Poslali mi hned dva kartóny. To bylo víno mého zmrtvýchvstání.

Velký rozhovor s Terry Gilliamem najdete v časopisu Reflex č. 29, který vychází ve čtvrtek 29. července!

Reflex 29/2018Reflex 29/2018|Archív