Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Účelovost protichůdných stanovisek Miloše Zemana je odporná, říká Miroslav Kalousek

Kdo sní o tom, že je možné sestavit demokratickou vládu, tak blouzní, tvrdí Babišův kritik Miroslav Kalousek z TOP 09.

ANO a ČSSD vyjednávají vládu s podporou komunistů. Nepatříte k jejím fanouškům. Ale není to lepší varianta než vláda podporovaná SPD a KSČM?

Je to pramalý rozdíl. V každém případě půjde o vládu ANO, SPD a KSČM. Teď jde jen o to, jestli se sociální demokracie tomu rozhodne poskytnout fíkový list jakoby demokratické vlády. Pokud to udělá, bude na jedno použití, dál bude vládnout ANO s SPD a KSČM. Andreji Babišovi každá dohoda vydrží jen tak dlouho, dokud mu vyhovuje. V případě dohody s ČSSD by mu vyhovovala jeden den – při hlasování o důvěře.

Svým způsobem vás nyní Babiš opisuje – píše se rok 2006 a vy navrhujete vládu vaší KDU-ČSL a ČSSD s tolerancí komunistů. V čem je to jiné?

V tom, že Babiš to myslí vážně. Já jsem to vážně nemyslel. Tah mi koneckonců vyšel, na konci všeho byla středopravá, Topolánkova vláda. Babiš se naproti tomu bude o komunisty opírat zcela jistě. Já s komunisty tenkrát ani nejednal, pouze s Jiřím Paroubkem.

A existuje vůbec slušné „vládní“ východisko, pokud šéf ANO dal jasně najevo, že je „do smrti“ jediným nominantem ANO na premiéra, a prezident mu to umožňuje?

Neexistuje, protože máme na Hradě takového prezidenta, jakého máme. Vzpomínám si na rok 2013, kdy Mirka Němcová přinesla Miloši Zemanovi podpisy 101 poslanců, kteří jsou připraveni podpořit její vládu. Zeman ji odmítl jmenovat s tím, že státní zástupce Ištvan šetří, a on nemůže riskovat jmenování ministrů, kteří by byli třeba obviněni. Dnes říká, že ve vládě by měl skončit jen ten, kdo je odsouzen pravomocně. Účelovost protichůdných Zemanových stanovisek je stejně odporná jako jeho kolaborace s cizí mocí a Putinovým režimem.

Není nakonec politicky prozíravější, aby si lidé Babišovo vládnutí vyzkoušeli, než aby se stáhl a v příštích volbách získal většinu?

Podívejte se, prozíravější neprozíravější – volby byly legitimní, demokratické. Dopadly tak, že je vyloučeno sestavit demokratickou vládu. Ti, kdo sní o jejím sestavení, tak blouzní. Ani hnutí ANO není demokratický subjekt se vším všudy, je jen vlastnictvím svého majitele. Sto patnáct poslanců ANO, KSČM a SPD je realita, s níž je nutné se smířit. O to důležitější je, aby tady byla silná demokratická opozice, jež bude bránit destrukci právního státu a liberální demokracie. Představa, že kdokoliv z opozice bude s onou nedemokratickou mocí kolaborovat, protože něčemu pomůže víc, než když bude dělat poctivou opoziční práci, je blud.

Celý rozhovor si přečtěte v tištěním Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 3. května.

Reflex 18/2018Reflex 18/2018|Archív