Linda Kolaříková

Linda Kolaříková Zdroj: Linda Kolaříková

Volební právo pro roboty? Musíme to řešit, říká Linda Kolaříková, právní talent roku

Česká republika možná brzy přijme speciální úpravu spojenou s umělou inteligencí, zjednodušeně zákon o robotech. Podle advokátky Lindy Kolaříkové, která se stala na konci ledna právním talentem roku 2017, totiž nemůže dlouhodobě obstát jen občanský zákoník. Kolaříková však varuje před tím, aby byla robotům v budoucnu přiznána vlastní práva.

Když skutečně vzniknou roboti, kteří se budou schopni rozhodovat zcela samostatně, co to všechno může z hlediska práva znamenat? Mohli by například dostat volební právo?

Z dnešního pohledu to považuji za zcestné. Neměli bychom se odprostit od toho, že to jsou neživé stroje. I když v Asii se již mluví o tom, že by v budoucnu mohly existovat tři kategorie existence: neživé, živé bytosti a právě roboti. Tato třetí kategorie by mohla reagovat i na takzvané hybridní roboty, obsahující prvky živých organismů. Myslím si ale, že robot by měl zůstat strojem, jinak bychom se museli bavit nejen o právu na majetek a jemu odpovídající povinnosti k náhradě škody, ale o celém katalogu práv. Nejde jen o volební právo, ale třeba i o právo na odpočinek či socializaci. Také o pracovní ocenění, pokud by roboti měli mít majetek. I ekonomicky by to ale bylo zvláštní, z čeho by pak pramenila motivace zaměstnávat roboty? Také tyto otázky ale budeme muset v souvislosti s vývojem promýšlet.

Čistě hypoteticky, mohl by pak třeba být člověk stíhaný za trestný čin vůči robotovi?

Bylo by to spíše nešťastné. Lidská práva jsou jasná, práva mají rovněž zvířata, i to jsou živé bytosti, které vnímají bolest nebo nepohodlí. Pokud by se ale robotům neimplementovaly určité umělé senzory bolesti či již zmíněné živé buňky ve skutečně zásadní míře, vycházelo by to jen z případného sebeuvědomění.

Neovlivní chystaná přísná právní úprava ochrany osobních dat, nařízení GDPR, vývoj robotů?

Určitě ovlivní. Mluví se o datové suverenitě a o tom, zda člověk dobrovolně poskytne svá data. Přechod na nová pravidla je samozřejmě bolestivý a drahý, jde ale také o příležitost vše vytřídit. V robotice s tím mohou a musí počítat dopředu a tomuto problému se přizpůsobit. Pokud si někdo pamatuje všechno, co vidí, nikdo ho za to postihovat nemůže, ale pokud to robot nahrává na kameru, jde o jinou situaci a s tím se musí právě vývoj vyrovnat. Naopak, pokud vývoj pokročí, bude mu časem nutné přizpůsobit i toto nařízení a zákony.

Celý rozhovor si přečtěte na webu Info.cz >>>