Video placeholde

Bezohlednost, s jakou Krejčíř jednal, jsme v JAR ještě nezažili, tvrdí novinářka

Známá jihoafrická investigativní novinářka Angelique Serrao (35) napsala o působení Radovana Krejčíře v JAR fascinující faktografickou knihu Krejčíř: Skutečný příběh. Popisuje v ní jeho krvavou cestu Jižní Afrikou, kam v roce 2007 přiletěl na falešný pas. Obsahuje dosud nezveřejněné dokumenty a svědectví, jež vysvětlují, jak se Krejčíř stal tak rychle králem jihoafrického podsvětí. Angelique Serrao, která se případem českého uprchlíka zabývá od roku 2010, poskytla Reflexu exkluzívní rozhovor. Kniha plná vražd, únosů, drogových scén a podplácení totiž vychází i v češtině.

Z České republiky ­Krejčíř ­uprchl v roce 2005 okénkem své černošické vily. V JAR žije od roku 2007, od listopadu 2013 je tam za mřížemi. Nedávno se pokusil o další útěk z vězení. Od 23. června letošního roku je proto umístěn v Kokstadu, nejlépe střežené, nejpřísnější jihoafrické věznici s maximální ochranou. Nachází se mimo civilizaci a je určena pro nejtěžší zločince i chronické útěkáře.

V JAR čelí Radovan Krejčíř právě teď řadě obvinění. Jediný jeho případ, který v JAR zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což dostal 35 let. Ta si nyní odpykává. Soudy, v nichž je obžalován z dalších trestných činů, však pokračují.

Jak vidíte Krejčířův případ do budoucnosti, kolik let s ním ještě strávíte?

Hodně. Deset let je pravděpodobně reálný odhad. Například soud ohledně Krejčířova podílu na vraždě podnikatele Sama Issy trvá už dva roky a stále není u konce – a to je jen jeden případ.

Kolik peněz už Radovan Krejčíř vaši zemi stál – a ještě stát bude?

Milióny a milióny. Vždy, když se objeví na veřejnosti, hlídá ho více než třicet plně ozbrojených, specializovaných policistů. Každý Krejčířův den u soudu stojí hodně peněz – a ještě nás takových dnů čeká hodně. Jen v současné době čelí třem různým obviněním, první z nich řeší soud ve městě Kempton Park, je spojeno s vydáním stíhané osoby. Za druhé jsou tu různé pokusy o různé útěky z různých jihoafrických vězení...

Jeho fenomenální plán na útěk v roce 2015 počítal dokonce s výdaji 44 miliónů českých korun a zahrnoval i vrtulník.

Ale pak je tady ještě podezření z vražd, konkrétně právě podnikatele Sama Issy. K tomu určitě přijdou dva tři další soudy, mimo jiné za pokus o vraždu soukromého detektiva a bezpečnostního poradce Paula O’Sullivana, jenž Krejčíře bedlivě a nesmlouvavě sledoval už od začátku. Dále je tu Phumlani Ncube, vymahač dluhů, a jeho nevyjasněná smrt. A když se ty případy, které už jsou otevřeny, dokončí, přijdou další. Je to na léta. Navíc v Krejčířově případě dochází k nejrůznějším odkladům. Teď se objevují další skutečnosti – jeden z Krejčířových společníků, Mike Grigorov, se rozhodl vypovídat o přípravě vraždy Sama Issy. Zatím se tak ale nestalo, soud byl opět odročen. Je to stále zajímavé. Zároveň je náročné to všechno sledovat.

Celý rozhovor si přečtěte v tištěném Reflexu, který vyšel ve čtvrtek 10. srpna.

Reflex 32/2017Reflex 32/2017|Archív