Biskup Tomáš Holub

Biskup Tomáš Holub Zdroj: HYNEK GLOS

Biskup Tomáš Holub: Stále věřím, že islám není ve své podstatě zlem

Příběh nejmladšího biskupa v zemi Tomáše Holuba (49) začněme už v čase po druhé světové válce: ve farnosti v Červeném Kostelci žili tři kamarádi, kteří se chtěli stát kněžími. Komunisté jim to zatrhli a jako politicky nespolehlivé poslali na tři roky k pétépákům. Místo kolárku si vzali kravatu, oženili se a měli dohromady 22 dětí. Pět z nich jsou dnes kněží. Monsignore Holub je jedním z nich.

Tomáš Holub část svého kněžského života strávil v armádě. Stal se prvním vojenským kaplanem, pak i hlavním kaplanem Armády České republiky, působil na misi IFOR/SFOR v Bosně a Hercegovině, byl i v Iráku či v Afghanistánu.

Nedávno byl ve Francii islamisty zavražděn kněz. Byl to pro vás nějaký mezník, zlom, anebo smrt z rukou teroristy jako každá jiná?

Ano, ta vražda má jiný rozměr. Protože sahá po dalším symbolu toho, co znamená evropská kultura. Nikoliv jen po svobodě, ať už ji chceme vnímat jako dekadentní, či skvělou, ale také po kořenech víry a identity, které Evropa v sobě nese.

Probíhá válka náboženství?

Já jsem pořád přesvědčen, že je rozdíl mezi islámem a islamismem. Válka s islamismem tu jednoznačně je. Islamismus vykládá islám velmi nebezpečně a je dnes něčím, co má v islámském světě velikánský vliv. Islám, stále věřím, není ve své podstatě něčím, co bychom mohli označit zlem.

To říkáte spíš s nadějí a doufáním, anebo s přesvědčením?

Skutečně věřím. Osobně jsem potkal lidi, ať už v Bosně, anebo v Iráku, kteří žili islám a byli to lidé velice vzdělaní a rozumní. Ale je nutné, aby islám své podstatě dostál a byl schopen dialogu. Ty skupiny, jež nejsou dialogu schopny, pak musíme vnímat jako hrozbu.

Katolický kněz Tomáš Halík nepřímo označil pražské arcibiskupství, vedené kardinálem Dukou, spolu s konvičkovci za spojence džihádistů. Co si o tom myslíte?

K tomu se nebudu vyjadřovat. Leda byste mi dala k dispozici na vysvětlení zbývající stránky Reflexu…

To raději ne. Vy jste napsal disertační práci o etice v boji proti terorismu a zabíjení ve spravedlivé válce. Máte pocit, že západní civilizace s terorem bojuje správně, nebo by měla přitvrdit, víc se uzavřít?

Myslím, že Evropě extrémně chybí důslednost a ochota k prevenci, což ji v boji proti terorismu oslabuje a ničí.

Co máte konkrétně na mysli?

Důslednost jí chybí například při střežení hranic. Je-li celý princip Schengenu postavený na tom, že svoboda pohybu je vázaná na legálnost pobytu, tak je to třeba důsledně dodržovat. To se zdaleka neděje. Prevencí myslím připravenost Evropy obětovat cosi ze svého blahobytu a pomoci v těch zemích, které se potenciálně stávají zdrojem migrace. Možná by to před rokem stálo mnohem míň, než teď Evropa dává bez mrknutí oka do smlouvy s Tureckem. Ty peníze jsme měli dát do zemí, odkud přicházejí běženci, už loni. Varovné zprávy byly k dispozici.

Celý rozhovor s biskupem Tomášem Holubem si přečtěte v novém tištěném Reflexu, který vychází 25. srpna.

Reflex 34/2016Reflex 34/2016|Archív