Sobotka: Vyhošťujme radikální duchovní

Sobotka: Vyhošťujme radikální duchovní Zdroj: Blesk.tv

Premiér Sobotka: Západní země by měly vyhostit radikální islámské duchovní

Při děsivém masakru ve francouzském Nice byli na místě i čeští turisté. Jen těsně se vyhnuli útoku vražedného kamionu. Podobných incidentů stále přibývá, jak ukazují i statistiky Europolu. Jak chce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zajistit bezpečnost občanů? V pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére uvedl, že je třeba radikální duchovní vypovědět ze zemí, kde působí.

Klíčové je bojovat s radikály. Západní země by měly zasáhnout proti muslimským duchovním, kteří radikalizují a šíří nenávistné představy, které jsou v rozporu s evropským řádem a standardem. Ti by měli být vyhoštěni ze země,“ uvedl Sobotka v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

Podle něj není možné, aby země přihlížely, jak probíhá rekrutace. „Nemůžeme podporovat zázemí teroristů, to je problém například ve Francii. Jestli odtamtud odešlo několik set až tisíc lidí bojovat za ISIS, ti lidé mají tendenci se vracet, tak jejich kontrola potřebuje velké nasazení, to je problém. Očekáváme od partnerů, že budou přistupovat k bezpečnosti odpovědně a zajistí tak bezpečnost i turistům,“ dodal premiér.

Co se týká role Česka, Sobotka uvedl, že se stát snaží varovat české občany v zahraničí a dbát na jejich bezpečí. Není ale možné předpokládat jednotlivé útoky osamělých vlků. Jako ten, který byl třeba v Nice.

Lidé ztratili pocit bezpečí

„Potřebujeme také lepší spolupráci v rámci EU. To budeme dnes řešit na schůzce V4. Lidé ztratili pocit bezpečí, útoky přišly až do Evropy. Je to jedna ze dvou hlavních priorit, kterou chceme diskutovat. Evropa musí být schopná garantovat bezpečí a musí se vrátit k tomu, co je podstatné, aby tu byla stabilita. Měla by mít praktický smysl, přiblížit se lidem a být akceschopnější. Když jsme sledovali, jak si Evropa nedokázala poradit s uprchlickou krizí, tak bylo vidět, že není rychle akceschopná. To se musí změnit,“ upřesnil premiér.

 

Podívejte se na celý záznam rozhovoru s Bohuslavem Sobotkou >>>