Timothy Snyder

Timothy Snyder Zdroj: Tomáš Krist / Mafra / Profimedia

Historik Timothy Snyder: Brexit? Nepřátelé Unie budou jásat!

Pokud si Britové odhlasují odchod z EU, ruská vláda se bude radovat. Nemyslím si však, že to pro ně bude dobré, říká v exkluzívním rozhovoru americký historik, profesor na Yaleově univerzitě a autor několika převratných bestsellerů (Krvavé země, Černá zem) Timothy Snyder (46), který se věnuje dějinám střední a východní Evropy. Celý rozhovor si přečtete v některém z příštích čísel Reflexu.

Pane Snydere, co se stane, když Británie opustí EU?

Dejme tomu, že Velká Británie Evropskou unii opustí. Na jedné straně to bude bezprostředně poté veliká ztráta, nepřátelé EU budou extatičtí.

Když se ale na věc podíváme z dlouhodobějšího hlediska, britský odchod z EU by mohl sloužit jako ponaučení pro ostatní členské státy, proč v EU zůstávat. Protože je jen velmi těžké si představit, že odchod bude mít pro Británii nějaké pozitivní důsledky.

Nejsem si dále jistý, co to bude znamenat pro samotnou EU; nemáme dosud v historii příklad, že by někdo EU opustil, nevíme, co to přesně znamená. Takže v tuto chvíli odpovídám na otázku, která je vlastně fantazií. A ano, je tu jisté fantazírování o tom, jaké by to bylo, kdybychom se vrátili zpět do pozic národního státu, což je fantazie, jež se nyní rozšířila nejen v Británii, ale třeba i ve Francii a mnoha východoevropských zemích. Tato fantazie se však příliš nezakládá na historické zkušenosti.

Pokud Británie EU opustí, budeme mít první případovou studii toho, jak přesně odchod z EU vypadá; to by mohlo ostatním státům pomoci s případnou reflexí celé věci.

Myslím, že Rusko jako takové v tuto chvíli není nepřítelem EU, ale že ruská elita ji jako nepřítele bere. Je to proto, že EU je důkazem, že fungující právo a spolupráce mezi národy mohou vést k mnohem lepší kvalitě života, než mají současní Rusové. Ve chvíli, kdy tohle ruská elita rozpoznala, začala brát EU jako nepřítele; stalo se tak někdy kolem roku 2012.

Ruská propaganda v tuto chvíli velice podporuje BREXIT. Televizní stanice RT, což je velice důležitý, anglicky mluvící zdroj v uvozovkách „informací“, otevřeně lobbuje za to, aby Británie z EU opravdu odešla, a dává hodně prostoru lidem, jakými je třeba Nigel Farage, předseda britské Strany nezávislosti Spojeného království.

Ano, pokud se stane BREXIT, ruská vláda se bude radovat. Nemyslím si však, že to pro ni bude dobré. Z dlouhodobého hlediska je pro Rusko lepší mít Evropu silnou, nikoli slabou; tímto způsobem ale Rusko na celou věc v tuto chvíli nepohlíží.

Exkluzívní profilový rozhovor s Timothym Snyderem před jeho návštěvou červencového festivalu COLOURS OF OSTRAVA, kde bude jedním z hlavních hostů diskusního fóra MELTINGPOT, si přečtete v některém z příštích čísel tištěného Reflexu.