Tomáš Sokol

Tomáš Sokol Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Tomáš Sokol: Myšlení některých žalobců a politiků zavání totalitou

Eskalaci napětí kolem organizačních změn v policii a jejich zpolitizování zavinili nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), říká bývalý šéf ministerstva vnitra a známý advokát Tomáš Sokol. „Kdyby chtěl policejní prezident odvolat pana Šlachtu, mohl to udělat ze dne na den. A nikdo by neměl právo o tom diskutovat a vměšovat se tak do vnitřních řídicích procesů policie. Zdůrazňuji nikdo,“ dodává. Více na: http://zpravy.e15.cz/domaci/politika/tomas-sokol-mysleni-nekterych-zalobcu-a-politiku-zavani-totalitou-1301401#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Od července má z útvarů pro boj s organizovaným zločinem a s korupcí vzniknout Národní centrála proti organizovanému zločinu. Kvůli změnám odchází šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, ve vládě to vře. Někteří obviňují policejního prezidenta Tomáše Tuhého, že reorganizaci dostatečně neprodiskutoval. Váš názor?

Různých reorganizací policie byla v minulosti řada, můžeme se bavit o jejich úspěšnosti či neúspěšnosti. Za posledních pětadvacet let ale žádná z nich nevyvolala takové reakce, jaké předvedli nejvyšší státní zástupce, ministr spravedlnosti a další. Oni mohou za to, že se z čistě organizační změny stal politický problém. Reorganizace je svrchovaná věc policejního prezidenta, případně ministra vnitra, a ten za ni nese politickou odpovědnost.

Co výhrady, že vznikne velká, neakceschopná centrála?

Předpokládám, že policejní prezident to má vyargumentované. Reorganizace se provádějí proto, aby se systém rozhýbal. Ty dosavadní informace nesvědčí o tom, že by to nemělo fungovat. Podrobnosti ale neznám. Nevěnoval jsem tomu pozornost do doby, než se do toho vložili jiní. Jejich jednání ilustruje, jak se při správě věcí veřejných nemá postupovat.

Byla za reorganizací snaha odstranit Šlachtu?

Politické turbulence jsou ukázkou toho, jak někteří zdůrazňují svoji prodemokratičnost, ale ve skutečnosti v nich zůstaly nebo se naindukovaly prvky totalitního myšlení. V demokratickém státě jsou orgány strukturované, každý za něco odpovídá. Kdyby chtěl policejní prezident odvolat pana Šlachtu například proto, že se mu s ním špatně pracuje, je to čistě věc policejního prezidenta. Spekulace, že se útvary slučují, aby Šlachta odešel, mají znamenat, že je neodvolatelný? Nebo že má na rozdíl od jiných nějakou definitivu a musí se udělat reorganizace, aby se ho zbavili? Kdyby ho chtěl policejní prezident odvolat, mohl to udělat ze dne na den. A nikdo by neměl právo o tom diskutovat a vměšovat se tak do vnitřních řídicích procesů policie. Zdůrazňuji nikdo. Policejní prezident také neříká nejvyššímu žalobci, jak má uspořádat soustavu státního zastupitelství.

Celý rozhovor s Tomášem Sokolem si přečtěte na serveru E15.cz.