Carice van Houtenová jako Melisandra.

Carice van Houtenová jako Melisandra. Zdroj: HBO

Wikileaks.
Blondýna v Černé smrti.
Ve Valkýře.
Carice van Houtenová jako Melisandra.
Carice van Houtenová jako Melisandra.
22
Fotogalerie

Melisandra ze Hry o trůny: Ukazuji prsa pro umění

Spolu s králem Joffreym patří její rudá kněžka Melisandra k nejnenáviděnějším postavám seriálu Hra o trůny. Jeho šestá řada startuje už za tři dny, v neděli 24. dubna na HBO (večer amerického času, takže v Česku ve tři ráno v pondělí) první epizodou s příznačným názvem Rudá žena. Rozhovor s nizozemskou herečkou CARICE VAN HOUTENOVOU (39), který Reflex pořídil jako jediné české médium koncem února v Londýně, si přečtěte v aktuálním Reflexu č. 16. A pokud fandíte Hře o trůny, zakroužkujte si v diáři i následující čtvrtek, 28. dubna. V ten den vám Reflex přinese speciální přílohu GoT – najdete v ní mimo jiné rozhovory s představiteli Aryi Starkové, Ramsayho Boltona, Nejvyššího vrabčáka, Samwella Tarlyho a dalších hvězd seriálu.

Vezměme to pěkně od konce, Melisandro, a položme otázku, kterou řeší i ti, kdo o Hře o trůny slyšeli jen z rychlíku: Je Jon Sníh doopravdy mrtvý?

Když Jon Sníh na konci předchozí série umřel, cítila jsem obrovský, a samozřejmě úplně neopodstatněný tlak fanoušků seriálu na to, abych s tím sakra něco udělala. Prima, Melisandra má nějaké ty lektvary, ale vzkříšení mrtvého, to je úplně jiná pohádka. To bych asi nezvládla, i když jsme s mámou a ségrou (herečka Jelka van Houten; pozn. red.) Jonovy velké fanynky a dost jeho ztrátou trpíme. Mimochodem, tohle je právě na Hře o trůny skvělé. Že klaďasové umírají. Nesmějte se, je to jako život a ten prostě není fér. Sorry.

Hrála jste spoustu zásadních rolí v nizozemské kinematografii. Posílila vás úloha ve Hře o trůny, nebo už jste byla pevná v kramflecích dřív?

Na začátku natáčení jsem s Melisandrou docela bojovala, chtěla jsem hrát spíš královnu Cersei, dokonce jsem byla na castingu. Sice mám v portfoliu pěkných pár rolí silných žen, ale všechny měly své pochybnosti, strachy a nejistoty, jizvy z minulosti – mohla jsem čerpat ze svého vlastního života.. Myslím, že pošramocené, přecitlivělé, pochybující a často trochu cáklé ženské hraju mnohem líp než ten sebevědomý kus ledu zvaný Melisandra. Tady jsem najednou byla v koncích. Její sebejistota je pro herce na překážku, ona prakticky neukazuje žádné emoce, nemáte co hrát. Až do marného obětování malé Shireen, kdy si konečně musí přiznat, že se možná spletla. To jsem si z hereckého hlediska opravdu užívala, tu vadu na kráse, která se náhle objevila a v její neochvějné sebedůvěře zanechala celkem hluboké trhliny. V šesté ředě uvidíte úplně jinou Melisandru, zmatenou ženu, jejíž pýcha je ta tam.

Jak se vám ta syrová scéna Shireeniny smrti točila?

Už je to dost dlouho, ale nezapomenu, jaká byla zima – na place jsme měli sněžné dělo a ohromný větrák a já zas musela mít odhalený dekolt, brrr. Když pronesu obětní řeč a podpálím hranici s tou ubohou vřeštící holčičkou, otrlí Stannisovi vojáci odvracejí zrak, je to moc i na ně. Taky mu pak půlka mužů zběhne a on tu velkou bitvu prohraje. Shireenino upálení se dotkne dokonce i její bezcitné matky, ačkoli se na pomoc dceři nakonec rozběhne pozdě a zbytečně… Po poslední klapce jsme to ze sebe shodili a vlastně si loučení s tak sympatickou postavou (kolikátá už to jen byla?) dost užili. Shireenina představitelka Kerry Ingramová mi dokonce dala dárek. Bez ohledu na to, že jsem ji ten den zabila – ta mě asi musela mít ráda!

Melisandra má utrpení v oblibě, na její scénu s chudákem Gendrym a pijavicemi publikum jen tak nezapomene. A také se ráda svléká před očima mocných. Jaké to je, být před očima štábu i diváků nahá?

No miluju to, to si asi umíte představit.

Tak proč si neřeknete o dvojnici, jako to udělala Lena Headey, když její královna Cersei musela kráčet pokořená, oškubaná a úplně nahá uličkou hanby přes celé Královo přístaviště?

Aha, no jo. Příště tuhle možnost zvážím. Ne, teď vážně – hrát nahá není zrovna moje největší hobby. O nahotě a sexualitě ve Hře o trůny se hrozně moc mluví. Ačkoli jsme fantasy seriál, snažíme se být co nejrealističtější. Takže by bylo dost divné, kdybychom se tvářili, že sexualita neexistuje, kdybychom ukazovali syrové scény a vraždy a zakrývali si prsa a zadky. Vážně je na světě někdo, kdo věří, že když s někým máte sex, nesundáváte si podprsenku? To je tak pokrytecké – můžete mít ve filmu stovky kulometů a mrtvol, ale jediná bradavka je problém? Netvrdím, že bychom měli přitvrdit a ukazovat víc nahoty, ale jednou je to součást života, tak v jejím zobrazování neustupujme lidem, kteří mají trable s vnímáním vlastní tělesnosti a sexuality. U nás v Holandsku jsme, ostatně podobně jako ve valné většině evropských zemí, v otázce těla a tělesné lásky naštěstí dost otevření. Naše mámy mají prsa a my se nebojíme si to připustit. Ano, stárnu a točit nahá je o něco těžší než dřív, ale co? Svlékám se ve jménu umění.

A pro diváky – jenže tento seriál produkují Američané, kteří umějí být dost puritánští.

Ale uznejte, že natáčeli velmi liberálně; pro evropské publikum, v evropských lokacích, ve velké většině s evropskými herci. U skrz naskrz amerického filmu by to bylo úplně jiné kafe. Sama ovšem neuznávám nefunkční nahotu, když se mi jako divákovi bezúčelně pokoušejí prodat kozy a zadnice. Tady je to jiné – Melisandra používá svoje tělo jako zbraň, ne jako vyzvání k sexu. Je zvyklá manipulovat a dostat, co chce. Nepovažuju ji za zlou osobu, nevěřím tomu, že se někdo padouchem narodí, to by byla nuda. Ona má prostě jen své velice kruté metody, jak se někam dostat. Někam, kam nikdo kromě ní nedohlédne. Vlastně se snaží spasit lidstvo, svým způsobem. Hrát ji je tak trochu jako hrát Hitlera – není zajímavé ho pojímat jako zločince, ale jako někoho, kdo se domnívá, že koná správně. Což z něj dělá tu pravou zrůdu. Hitler něžně hladící sladkého pejsánka, to je skutečný obraz hrůzy.

Celý rozhovor si přečtěte v tištěném Reflexu č. 16, který vyšel právě dnes. A její další role si prohlédněte ve fotogalerii a následujících videích.


V civilu:

Van Houtenová je i zdatná zpěvačka:A zpěv prodala i ve válečném dramatu Černá kniha: Jako správná celebrita se objevila i v Simpsonových. A když už se jmenuje van Houtenová, musela samozřejmě hrát někoho z rodiny van Houtenových.