JUDr. Jan Šťovíček, jeden z největších českých odborníků na doping

JUDr. Jan Šťovíček, jeden z největších českých odborníků na doping Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia.cz

Obhájce Kreuzigera a expert na doping: Je to enornmí blamáž pro Rusko

Je to obrovská blamáž pro ruskou i mezinárodní atletiku a nevěřím, že ruský dopingový skandál stojí na nějakých nepodložených obviněních, říká JUDr. Jan Šťovíček, jeden z největších odborníků na dopingovou problematiku u nás.  Právník, který úspěšně hájil cyklistu Romana Kreuzigera v dopingovém sporu s Mezinárodní cyklistickou federací, ovšem dodává: Vyloučení ruských atletů z OH v Riu? Uvědomte si, že Putin je jeden z nejmocnějších mužů v olympijském hnutí.

Jak jsou obvinění Světové antidopingové agentury (WADA) vůči ruským atletům vážná?

Jedná se o zcela zásadní obvinění, a jak znám Richarda McLarena, který byl členem vyšetřovací skupiny WADA, tak se bezpochyby nejedná o žádné nepodložené spekulace. Je to obrovská blamáž a ostuda pro ruskou i mezinárodní atletiku. Následky, které se z toho budou muset vyvodit, asi sport dost změní. Doufám, že přijde zemětřesení v Mezinárodní asociaci atletických federací (IAAF) a nejen tam… Kauzu jejího bývalého prezidenta Lamine Diacka a jeho syna i bývalého generálního sekretáře IAAF Dollého bude etická komise IAAF vedená Michaelem Beloffem řešit už v prosinci.

Dá se to srovnat s nějakým podobným skandálem v minulosti? Například s cyklistikou?  

Ano, je to srovnatelné s kauzou Armstrong, kde také fungovala určitá organizovaná skupina napojená na mezinárodní federaci, jejímž cílem bylo krytí systematického dopingu ve velkém. Ale tento skandál má neporovnatelně větší rozměr. Vypadá to, že jde o velké množství sportovců, a dosah není jen do nejvyšších pater IAAF, ale snad i do ruských vládních kruhů. Je určitě dobře, že WADA a “nová” IAAF našly odvahu tuhle bombu odpálit, asi to nebylo jednoduché. Je opravdu šok, že po kauze Armstrong je ještě možné, že takový systém fungoval. To se zdálo nepředstavitelné. A samozřejmě se objevuje další otázka – v jakých sportech to případně funguje podobně? 

Jak měl dopingový systém fungovat? 

Podle předpisů se měly pozitivní vzorky předávat národní a mezinárodní federaci, respektive jejich disciplinárním orgánům, které měly jednotlivé případy projednávat a ukládat tresty. To se ale zjevně nedělo, pozitivní testy byly ignorovány a sportovci mohli dopovat beztrestně, což zjevně věděli. Vykazuje to rysy organizované mafie. Spousta lidí a firem na tom jistě vydělala. Připomíná mi to pašeráky migrantů do Evropy. Jen na místě těch migrantů jsou sportovci. 

Části zprávy nebyly zveřejněny, protože je používá Interpol pro vyšetřování. Po čem policie jde? 

Doping do sportu nepatří, má velmi závažné dopady nejen na princip fair play, ale i na zdraví dopujících sportovců. Proto téměř ve všech státech je ať již distribuce nebo i samotné užívání zakázaných látek kvalifikováno jako trestný čin. Samozřejmě, že činnost organizovaných skupin je v trestním právu výrazně závažnější skutkovou podstatou a přináší mnohem tvrdší tresty. A zde se nejspíš jedná o mafii v opravdu mezinárodním měřítku! Například Lamina Diacka již vyšetřuje francouzská policie. 

Je reálné, že ruští atleti nebudou například na LOH v Riu? Kdo rozhodne o tom, že Rusko bude z nějaké soutěže vyloučeno? 

Je těžké to hodnotit, taková situace ještě nebyla. Teoreticky to samozřejmě možné je. Uvidíme, jaké informace ještě vyjdou najevo. Pak se k tomu bude muset nějak postavit IAAF, která primárně bude jednotlivé hříšníky trestat. Ohledně účasti na OH bude samozřejmě záležet na rozhodnutí MOV. Tam se ovšem dostáváme do těch nejvyšších pater světové politiky – nezapomeňme, že jedním z nejmocnějších mužů v mezinárodním olympijském hnutí je Vladimír Putin.