Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda Zdroj: Profimedia

Řekové zvládnou i bankrot civilizovaně, ale na dovolenou si berte hotovost, říká ekonom Kovanda

Omezení pro výběr bankomatů se na turisty nevztahuje, ale bankomaty v Řecku mohou být prázdné a Češi by si určitě měli s sebou vézt do této země peníze v hotovosti, říká pro Reflex.cz Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen. O peníze půjčené Řecku přes EU a Mezinárodní měnový fond může přijít i Česká republika. „Zatím ale nelze vůbec říci, o kolik peněz by Česko v případě bankrotu přišlo," uvádí Kovanda.

Jak se dotkne omezení výběru z bankomatů českých turistů, kteří jedou na dovolenou do Řecka? Hrozí větší nedostatek hotovosti v bankomatech na menších ostrovech?

Přímo se jich nedotkne. Týká se jen majitelů řeckých účtů, kteří mají výběr omezen na 60 eur denně. Objevují se informace, že zhruba 40 procent bankomatů v zemi je bez peněz. Na ostrovech a odlehlých místech sice nejsou vybírány tak překotně jako ve městech, ale zase trvá déle jejich doplnění. Takže zvláště na odlehlé ostrovy doporučuji vzít si více záložní hotovosti.

Můžou mít turisti problémy i při placení kartou?

Zatím spíše ne. Ale nespoléhal bych se na to. Zvláště tehdy ne, když se situace vyhrotí, což bude nejspíše až po referendu, pokud v něm Řekové řeknou „ne“ dohodě s věřiteli. Řecko je ale kolébka civilizace. I svůj bankrot a případný odchod z eurozóny zvládne civilizovaně.

Hrozí, že by se některý hotel nedostal k penězům od cestovky a turisti se tak v Řecku stali rukojmími hotelu, od kterých by majitel vymáhal cenu za ubytování?

To jsou už vyloženě černé scénáře. Řekové si uvědomují, že turistický ruch je jejich zásadní zdroj příjmu, a budou se snažit – i v těžkých podmínkách – vyjít turistům maximálně vstříc.

Lze nesplacení půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu považovat za definitivní bankrot Řecka?

Nesplacení půjčky MMF není bankrotem. Bankrot nastane tehdy, až Řecko nesplatí své dluhy vůči privátním věřitelům, ne těm veřejným typu MMF. Nicméně nesplacení prostředků MMF bude velmi závažným signálem pro ostatní věřitele země, a i když jej nelze považovat za bankrot „de iure“, jedná se o bankrot „de facto“.

Dotkne se bankrot Řecka nějak i situace bank na Kypru? Mají se mít na pozoru i turisti, kteří jedou na Kypr?

Ano, měli by být obezřetnější. Míra provázanosti řeckého a kyperského finančního systému je vysoká. Případný kolaps bank v Řecku snadno přivodí kolaps bank na Kypru. I ti, kteří cestují na Kypr, by si tak měli brát dostatečné množství záložní hotovosti. A také – jako v Řecku – dbát na to, jaké mají pojištění, zda pokrývá případná dopravní zpoždění a dopravní výpadky, například leteckých spojů.

Nemají si lidé brát s sebou spíš dolary než eura?

Zatím se situace tak nevyhrotila, pro příští dny plně postačí eura. Pokud by se však po víkendovém referendu začalo schylovat k odchodu země z eurozóny, tzn. k nouzovému tisku nějaké její vlastní měny, situace se vyhrotí a znepřehlední. Bude více než dnes platit „cash is the king“. A po dolaru budou tamní obyvatelé možná ještě lačnější než po euru, takže budou ochotní dávat v něm lepší ceny. To ale předbíháme.

Dotkne se bankrot Řecka i České republiky, která také poskytla některé záruky? O kolik peněz bychom přišli?

Pokud Řecko zbankrotuje, nastane velmi náročný proces vyjednávání o vypořádání alespoň části dlužné částky. Státní bankroty totiž nemají taková pravidla jako bankroty osobní nebo podnikové. Součástí vyjednávání, která se mohou táhnout léta, bude i to, kteří věřitelé mají být přednostně vyplaceni a za jakých podmínek. Zatím tak nelze vůbec říci, o kolik peněz by Česká republika v případě bankrotu přišla.