Americký sniper

Americký sniper Zdroj: americansnipermovie.com

Splácíme vojákům dluh za válku, říká Bradley Cooper, který hraje hlavní roli v Americkém sniperovi

„Před natáčením jsem strávil dva měsíce v posilovně. Nejdůležitější však bylo vcítit se do myšlení odstřelovače,“ vzpomíná americký herec Bradley Cooper (40) na hlavní roli ve filmu Americký sniper, který vidělo v českých kinech zatím kolem 50 tisíc lidí, ale celosvětově má tržby přes 520 milionů dolarů. Filmovou manželku mu hrála Sienna Miller. Jak fungovali bok po boku? Na to odpovídá ukázka z dvojrozhovoru, který vychází v novém vydání časopisu OK!

Bradley Cooper, kterého časopis People vyhlásil nejvíc sexy mužem roku 2011, už dávno není jen veselým kumpánem z komedie Pařba ve Vegas. V poslední době se věnoval natáčení vážnějších snímků a filmem Americký sniper, kde se vedle hlavní role ujal i produkce, potvrzuje své postavení v hollywoodské první lize.

Snímek vznikl podle autobiografie bývalého příslušníka NAVY Seals Chrise Kylea (Bradley Cooper). Ten se účastnil čtyř vojenských misí v Iráku, během nichž si vysloužil nejen bezmezný obdiv svých spolubojovníků a přezdívku „Legenda“, ale i nenávist teroristů Al-Káidy, kteří na jeho hlavu vypsali mnohamilionovou odměnu. Chris se sice z Iráku dokázal ve zdraví vrátit, doma však zjišťuje, jak moc se na něm válka podepsala. Díky podpoře svojí ženy Tayi (Sienna Miller) se s traumatem učí žít.

Kariéra hollywoodské hvězdy je snem mnoha lidí. Kdy jste zjistil, že chcete být hercem?

Když mi bylo dvanáct, přestěhovali jsme se do domu v těsném sousedství kina. S tátou jsme do něj nadšeně chodili každý druhý den. Byla to úžasná část mého dětství, která mě ovlivnila na celý zbytek života. V období dospívání jsem byl typický outsider a kouzelný svět, jejž jsem ve filmech objevil, mi umožňoval necítit se tak zoufale sám. A to je i hlavní důvod, proč dělám to, co dělám. Díky filmům si připadám méně osamělý.

Vy se cítíte osamělý? Tomu lze u hvězdy vašeho formátu jen stěží uvěřit.

Tak zlé už to dneska není, ale jako teenager jsem měl skutečně několik období, kdy jsem si připadal všemi nepochopený a odstrčený. Právě z toho důvodu jsem utíkal do světa filmové fantazie.

Vaším posledním dospělým „útěkem“ je snímek Americký sniper, který má údajně sloužit jako pocta válečným veteránům. Vnímáte poselství filmu stejně?

Ano, na celkové vyznění jsem opravdu hrdý. Doufám, že prostřednictvím mé postavy dokážou diváci pochopit a docenit, co všechno bývalí vojáci pro naši zemi vykonali a co kvůli tomu museli obětovat. Obyčejní lidé totiž často vůbec netuší, jakým způsobem se válečné konflikty na vojácích a jejich životech podepisují. To nejhorší je navíc čeká, když se vrátí domů a začnou je pronásledovat vzpomínky na prožité události. Často se jim kvůli psychickým problémům nedaří najít uplatnění v každodenním životě. Hodně z nich pak zůstane uvězněných ve výčitkách svědomí a pocitech zklamání. Snad se nám tímto filmem podaří vyrovnat alespoň část dluhu, který vůči nim jako společnost máme.

A jak se na film Americký sniper dívá britská herečka Sienna Miller?

Ve šťastné a spokojené mamince dvou a půl leté dcery Marlowe by dnes už málokdo poznal divošku, která kdysi plnila první stránky bulvárních deníků opakovanými rozchody s Jude Lawem nebo románkem s ženatým kolegou Balthasarem Gettym. I její filmová kariéra je v posledních letech na stálém vzestupu. Po boku Bradleyho Coopera exceluje ve filmu Americký sniper, v němž hraje Tayu Kyle, manželku iráckého veterána Chrise.

Na Angličanku máte ve filmu Americký sniper perfektní americký přízvuk, jak dlouho jste ho trénovala?

Moje rodina sice žije již dlouhá léta v Anglii, ale táta pochází z Pensylvánie. I když americkou angličtinou v běžném životě nemluvím, velice rychle jsem se do ní přepnula a za chvíli to pro mě bylo úplně přirozené.

S čím jste v roli Tayi nejvíce zápasila?

Pokaždé, když člověk točí příběh postavený na skutečných lidech a událostech, čeká ho velmi zodpovědná práce. Snažíte se film udělat co nejlépe, protože nechcete nikoho zklamat. Jsem z toho vždycky hodně nervózní. Naštěstí Taya Kyle s námi po celou dobu natáčení úžasně spolupracovala, dokonce byla natolik velkorysá, že nám s Bradleym dala k dispozici celou e-mailovou konverzaci, kterou s manželem vedli, když byl na misích v Iráku. Bylo to odvážné rozhodnutí, ale díky němu jsme pochopili podstatu jejich vztahu a důvody, proč jejich láska vydržela všechny těžké zkoušky, které Chrisova služba v armádě přinášela. Moc jsme se snažili, abychom jejich krásné souznění a vzájemný respekt dokázali přenést na filmové plátno.

Jak se vám pracovalo s Clintem Eastwoodem?

Už jenom být v jeho přítomnosti je silným zážitkem, natož s ním točit film. Celou dobu si říkáte, jestli se vám to jenom nezdá. Podle mě je to nejen výborný herec a skvělý režisér, ale i jeden z nejúžasnějších lidí, jaké jsem kdy poznala. A je pořád neskutečně v pohodě, což ve velkém dokáže přenést i na věčně se stresující herce, včetně mě samotné. V tomto směru jsem se od něho opravdu hodně naučila. Pamatuji si, jak jsem jednou o jedné scéně moc přemýšlela. Působila jsem prkenně a nepřirozeně a on přišel a svým nezaměnitelným způsobem prohodil: „Prostě to jenom řekni.“ Byla to nejúžasnější herecká lekce mého života.

S Bradleym Cooperem hrajete manželský pár, bylo obtížné se na sebe naladit?

Hrát takovou roli je vždycky sázka do loterie, nikdy se na ni nemůžete připravit stoprocentně. My jsme s Bradleym naštěstí hodně otevření, tak jsme si dokázali vycházet vstříc, být k sobě ohleduplní, prostě nám to fungovalo od začátku velice dobře. Navíc jsme měli přístup k materiálům, o nichž se nám při přípravě jiných snímků ani nesnilo.


Celý rozhovor s Bradleyem Cooperem a Siene Miller si můžete přečíst v dubnovém vydání časopisu OK!, který je právě v prodeji.

OK!OK!|OK!