Antonio Banderas

Antonio Banderas Zdroj: Profimedia

Antonia Banderas
Zarostlý Antonio Banderas
Antonio Banderas, španělský herec
Karlovarský festival: Eva Zaoralová, Václav Havel a Antonio Banderas (2009)
Antonio se svou novou přítelkyní
10
Fotogalerie

Rozhovor s Antoniem Banderasem: Slavní lidé se někdy plácají v povrchnosti a prázdnotě

Jeden z nejúspěšnějších španělských herců všech dob Antonio Banderas (54) si vloni prošel neradostným obdobím. Po 18 letech se mu rozpadlo manželství s hollywoodskou star a matkou jeho jediné dcery Melanií Griffiths (57). Hovořilo se o hereččiných problémech s alkoholem i o Banderasových četných nevěrách. Něco o tom herec prozradil v rozhovoru pro nové vydání časopisu OK!

Spekulovalo se o dělení majetku i o tom, že pravým důvodem rozchodu je Antoniův vztah s německou herečkou a modelkou Nataschou Berg. Ať už stojí za problémy cokoliv, jisté je, že ani v nejmenším nepoznamenaly Banderasovu příslovečnou pracovitost. V loňském roce se objevil ve čtyřech nových filmech a vypadá to, že ve stejně zběsilém tempu pokračuje i letos. Na začátku února mělo světovou premiéru pokračování filmových dobrodružství mořské houby SpongeBoba, v němž si Banderas zahrál piráta Hambivouse.

Uplynulý rok pro vás byl velice náročný po profesní i osobní stránce. Jak jste se se všemi problémy a tlaky vyrovnal?

Naštěstí nedokážu být moc dlouho smutný. Navíc jsem bojovník, takže mě jen tak něco nepoloží. I z negativních událostí se snažím vytěžit něco dobrého. Důležité je zjistit, co jsem udělal špatně, a následně se z toho poučit. S přibývajícím věkem si uvědomuji, že jsem mnohem citlivější a emotivnější než kdysi. Nedávno jsem s mojí dcerou navštívil Peru a v našem cestovním itineráři samozřejmě nemohlo chybět Machu Picchu. Chtěli jsme mít zážitek se vším všudy, takže jsme se k němu vydali pěšky po staré incké stezce. Cesta byla velice náročná, trvala čtyři dny! Když jsme dorazili na místo, zmocnil se mě tak intenzivní pocit, že jsem si nemohl pomoct a rozplakal jsem se.

Takový zážitek vás musel s dcerou hodně spojit dohromady...

Ano, byl to nepopsatelně krásný moment, který mě přivedl na myšlenku, že bych s dcerou rád na podobnou cestu vyrazil alespoň jednou za rok. Chtěl bych, aby si uvědomila, jak je důležité se v našich uspěchaných životech zastavit a vnímat krásu kolem nás i přítomnost lidí, které milujeme. Stále víc a víc si uvědomuju, jak je každý okamžik našeho života neopakovatelný a jak bychom se měli snažit vnímat ho všemi smysly.

Vaše dcera vyrůstá v Los Angeles, nebojíte se o ni?

Snažím se ji od pozlátka Hollywoodu uchránit, i když to jde jen obtížně. Chtěl bych, aby si uvědomila, jak moc se život v Los Angeles vymyká běžnému standardu jinde na světě. Byl bych moc nerad, aby se nechala strhnout povrchností a prázdnotou, v níž se mnozí slavní lidé plácají. Rozhodnutí o tom, kde jednou bude chtít žít, ale samozřejmě nechávám na ní.

Vy sám pendlujete mezi New Yorkem a Los Angeles. Považujete i po tolika letech za svůj domov Španělsko?

Malaga je pořád moje srdeční záležitost, v tom si prostě nemůžu pomoct. I když pracuji jinde, pořád jsem duší Španěl, pouto s rodnou zemí se prostě nedá vymazat nebo zrušit. Neustále sleduji, co se ve Španělsku děje, hodně věcí se mi nelíbí, ale to neznamená, že bych se chtěl vzdát kontaktu s místy, kde jsem vyrůstal, a přetrhat pouta s lidmi, které mám rád.

Nepřemýšlel jste o návratu?

Španělsko mám rád, ale vracet se nechci. Vždycky jsem sám sebe považoval za mezinárodního herce, v Americe mám hodně práce a tamější život mi v mnoha směrech vyhovuje. Miluji New York, je to místo plné života a kultury. Navíc je na půli cesty mezi Los Angeles a Španělskem.

OK!OK!|OK!Celý rozhovor s Antoniem Banderasem si můžete přečíst v dubnovém vydání časopisu OK!, který je právě v prodeji.