Marine Le Penová – Češi, Evropská unie je protivník suverenity

Marine Le Penová – Češi, Evropská unie je protivník suverenity Zdroj: Profimedia.cz

Exkluzivně pro Reflex: Marine Le Penová – Češi, Evropská unie je protivník suverenity

Marine Le Penová (46) je předsedkyní jedné z nejsilnějších francouzských politických stran, Národní fronty. Když před dvěma lety kandidovala na prezidentku, skončila s 18 procenty na třetím místě, letos už ale její strana vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu se ziskem téměř 25 procent. Nyní je poslankyní europarlamentu a hodlá se v roce 2017 znovu ucházet o funkci hlavy státu. Exkluzivně poskytla ve Štrasburku rozhovor Reflexu.

Pro mnoho lidí je nepřijatelná nebo kontroverzní, jiní ji zase milují. V průzkumech volebních preferenci pro prezidentské volby v současnosti vede, ale do hlasování je ještě daleko.

Le Penová byla v posledních měsících také popotahovaná za to, že její strana měla půjčku od banky vlastněné ruským podnikatelem Romanem Popovem.

Šéfka Národní fronty rozhovory moc nedává. Reflexu se s ní podařilo sejít na půdě Evropského parlamentu ve francouzském Štrasburku. Je to milá dáma, čímž se liší od svého prudkého otce, Jeana-Marie Le Pena, který vedl stranu.

V rozhovoru s Marine Le Penovou se ukázalo, že je jasnou euroskeptičkou, ale její názory se od názorů českých nebo britských euroskeptiků značně liší. Mnozí z nich by ji mohli označit dokonce za socialistku.

„Když uspěju, do šesti měsíců po volbách navrhnu referendum o vystoupení Francie z Evropské unie,“ říká Le Penová. Zároveň tvrdí, že Francie pak opustí politiku volného obchodu, politiku "laissez faire" – jako kdyby nyní v zemi galského kohouta bylo hospodářství založeno na volném obchodu.

Národní fronta, jejíž jste předsedkyní, vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu. Uspěli jste letos i v senátních volbách. Zvyšují se vám tak šance na úspěch i v příštích prezidentských volbách v roce 2017? Proč ty úspěchy?

Národní fronta už léta jako jediná na francouzské politické scéně poukazuje na problémy, které trápí naši zemi a které se rok od roku zhoršují.

Které problémy máte konkrétně na mysli?

Zažíváme ekonomický propad, ztrátu občanských svobod a rozmělňování národní identity. Francouzi si uvědomili, že za to může ultraliberální imigrační model oslabování národa a odevzdávání jeho suverenity. To je důvodem našeho úspěchu.

Co tedy chcete s imigrací dělat, když uspějete?

Jsem pro zastavení imigrace. Francie snáší již 30 let masivní imigraci, která přivedla na naše území více než 10 milionů cizinců a která v zemi vytvořila vážnou nerovnováhu, jak ekonomickou tak sociální. Když máme 6 milionů nezaměstnaných a 9 milionů chudých, tak nepotřebujeme import dalších chudých.

Jak se Francie změní, jestliže zvítězíte v prezidentských volbách?

Země zásadně změní svůj model politiky. Když získáme zpět svoji územní suverenitu, budeme moci řešit imigraci, řešit monetární politiku a tvořit legislativu, která bude legitimně nadřazená nad evropským právem. Budeme uplatňovat hospodářský patriotismus, na kterém nám velmi záleží. Francie přispěje k vytvoření multipolárního světa, kde bude pravidlem vzájemný respekt mezi suverénními a svobodnými národy při obraně svých zájmů. Francie opustí ideologii laisser-faire – volného obchodu, která vede k nejistotě, a bude hájit naši identitu a francouzskou kulturu, která ještě nedávno byla předmětem obdivu celého světa.

Copak je dnes politika Francie založena na volném obchodu?

Myslím, že dosavadní hlavní politické strany – socialisté i pravicová UMP – mají ve skutečnosti stejnou ideologii, a tou je ideologie globalizace, kterou já považuji za novou totalitu 21. století. Tato ideologie vnucuje zákon všemocného obchodu, který je mocnější než národní zákony, ničí tradice, národní kulturu a v podstatě i právo lidí nakládat po svém se svým životem. Hájíme národní zájmy, a to považujeme za nejlepší koncept pro současnost i pro budoucnost. Národ je podle nás nejefektivnější strukturou pro zajištění bezpečnosti, blahobytu a pro obranu národní identity.

Někteří lidé vás kritizují kvůli antisemitským prohlášením vašeho otce. Existuje ve vaší straně antisemitismus?

Antisemitismus je programu Národní fronty absolutně cizí. Bráníme všechny Francouze, bez ohledu na jejich rasu, náboženství a původ. Základním kritériem a hlavní osou naší politické filosofie je příslušnost k národu. Islamismus je dnes druhou největší totalitou 21. století a je namířen přímo na naše židovské spoluobčany. Proto se na nás nyní obracejí nejčastěji právě Židé. Vidí, že jedině Národní fronta je schopná je bránit před tímto nebezpečím.

Evropská unie uvalila sankce na Rusko. Francie přesto nezrušila smlouvy na dodávku válečných lodí Rusku. Jaký je váš postoj k těmto sankcím?

Jsem naprosto proti sankcím, které byly uvaleny na Rusko na výslovnou žádost USA. Myslím, že s Moskvou je třeba jednat jako s partnerem. Je to ve strategickém zájmu evropských zemí. Bez Ruska nevyřešíme závažné problémy, zvláště pak problém islámského fundamentalismu. Tato nová studená válka s Ruskem, vedená potají už řadu let, odpovídá zájmům americké administrativy, ale jistě ne zájmům evropských zemí.

Kdybyste získali v příštích volbách do Národního shromáždění většinu, vystoupí podle vašeho programu Francie bezprostředně z Evropské unie?

Ne hned, ale navrhnu do šesti měsíců po volbách referendum o vystoupení z Evropské unie. Jestliže se mi během těchto měsíců nepodaří jednáním navrátit Francii čtyři zásadní suverenity, o nichž jsem mluvila, navrhnu Francouzům, aby hlasovali pro vystoupení z EU.

Znáte Českou republiku? Byla jste u nás někdy?

Bohužel jsem ještě neměla to potěšení navštívit Českou republiku, zemi velké kultury. Česká republika díky své poloze a minulosti musí vědět, že když lidé chtějí znovu získat svoji suverenitu, nic jim v tom nemůže zabránit, a že Evropská unie je ten nejmocnější protivník národní suverenity. To se dobře ukázalo před pěti lety na příkladu Václava Klause při jeho projevu v Evropském parlamentu. Ukázala se pravá tvář EU, tvář antidemokratická a sektářská, která hluboce opovrhuje lidmi zemí, které ji tvoří.

Část interview již byla otištěna v tištěné verzi Reflexu.