Pavel Žáček

Pavel Žáček Zdroj: Profimedia

Nemáme dost protitotalitních látek v žilách, říká kandidát na senátora Pavel Žáček

Bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a historik Pavel Žáček se dostal v Praze do druhého kola senátních voleb, kde je jeho protikandidátem advokát Václav Láska. Vítěze jejich duelu poznáme v sobotu odpoledne. Je pozoruhodné, že Žáček se snad jako jediný kandidát v kampani odkazuje na ideje listopadu 1989.

Například v rozhovoru pro Reflex.cz říká: „Cítím, že kvůli nevyrovnání se s komunistickou minulostí nemáme dostatečnou zásobu protitotalitních látek v žilách.“ Navíc se podle něj  „rozmáhá proces zapomínání“.

Byl jste ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Hrozí ještě stále návrat totality?

Cítím, že kvůli nevyrovnání se s komunistickou minulostí nemáme dostatečnou zásobu protitotalitních látek v žilách. Nebezpečná je zejména relativizace minulosti, neochota zpracovávat předchozí nepříjemnou dobu, snaha zavírat archivy bezpečnostních složek, rozmáhá se proces zapomínání. Ani v Evropské unii, ani s podporou NATO v zádech nevíte, co se může stát. kde jaký -ismus vyraší. Evropský kontinent se totalitních virů ani zdaleka nezbavil.

Jako jeden z mála kandidátů se při kampani ve volbách do Senátu odkazujete na ideje listopadové revoluce z roku 1989. Proč?

Mezi mé hlavní programové body patří omezování všudypřítomných regulací a prosazování větší míry svobody. Podporování malého, ale silného státu, stejně jako nízkých daní. Posilování naší obranyschopnosti v rámci NATO. Pochopitelně také hájení zájmů občanů z mého volebního obvodu v Praze. Chtěl bych se v Senátu postavit levicové a populistické politice. Obecně bych rád napomohl k ozdravení naší politiky, pozvání mladých a perspektivních lidí ke správě věcí veřejných, jakési obrodě pravicových politických subjektů, či dokonce jejich integraci. Pravice by se měla odrazit ode dna a u toho bych nechtěl chybět.

Zahrnujete do pravicového spektra i hnutí ANO? Pan Babiš označil svůj subjekt za pravicovou stranu se sociálním cítěním?

Já ANO vnímám jako chytrý marketingový produkt, který potřebuje oslovovat obě skupiny voličů zároveň, a proto se nemůže vůči občanům vymezovat na standardní pravolevé politické ose. Musím říci, že reálný obsah „sociálního cítění“ pana Babiše by mě fakt zajímal, protože ho neznám.

Co vás pojí s TOP 09 a Svobodnými, že jste je požádal o podporu do druhého kola voleb?

Zcela jistě pravicová politická orientace. Jsem rád, že také kandidáti obou stran Vladimír Baláž (TOP 09) a Roman Kříž (Svobodní) mi vyjádřili podporu.

V čem se především lišíte od svého protikandidáta Václava Lásky?

Mám za sebou dlouhodobě jednoznačný a konzistentní profil veřejně činné osoby. Založil a řídil jsem Ústav pro studium totalitních režimů a Archiv bezpečnostních složek, dvě velké veřejné instituce, plnící v naší společnosti důležité funkce. Dosáhl jsem úspěchů v oblasti mezinárodní spolupráce institucí historické paměti. V mém portfoliu je více domácích i zahraničně-politických témat. V neposlední řadě jsem nepracoval v ABL pro Víta Bártu. A také nevidím kmotra za každým rohem.

Co dělal pan Láska špatného pro Bártu v ABL?

Podle toho, co popsal například Jaroslav Kmenta ve své knize, byl Láska kmotrovi Bártovi - pokud použiji jeho slovník - přímo zodpovědný za sledování komunálních politiků i řadových občanů z Prahy 1 a Prahy 11. Pokud to mohu posoudit, jeho práce se nijak nelišila od předlistopadové činnosti příslušníků Státní bezpečnosti, pouze byla prováděna soukromým subjektem.

Mnoho lidí si myslí, že instituce, do které kandidujete, je naprosto zbytečná. Jaký má podle vás Senát smysl?

Senát má nezastupitelnou roli při balanci moci v České republice. Relativně úspěšně se také někdy staví proti nekvalitní legislativě produkované vládou či Poslaneckou sněmovnou.