Primátor Bohuslav Svoboda

Primátor Bohuslav Svoboda Zdroj: Profimedia.cz

Bohuslav Svoboda: ODS je už opět zdravá strana

Bohuslav Svoboda (70) je známý český lékař, který byl v letech 2010 až 2013 primátorem Prahy. Teď je lídrem kandidátky ODS v hlavním městě v komunálních volbách. Reflexu.cz poskytl rozhovor, ve kterém říká, že ODS je už opět „zdravou“ stranou a že pražská politika musí být ve všech směrech absolutně transparentní a průhledná.

Lidé v posledních letech často vyjadřují svůj nezájem a otrávenost z politiky. Jak by na to měli politici a strany reagovat, když jim většina voličů nevěří?

V komunální politice jsem se utvrdil v názoru, že hlavní starostí politiků nemůže být vše řídit a zajišťovat náplň lidského života. Nemůžeme vymýšlet na všechno regule. Všimněte si, že velká část politiků má zvláštní touhu ovlivňovat úplně vše, vyjadřovat se úplně ke všemu. Když někdo neví, co například reálně způsobí zrušení platby za pobyt v nemocnici, proč tvrdí, že to rozpočty nemocnic neovlivní. Politici by měli lidem vytvořit podmínky k co nejkvalitnějšímu životu a dokazovat skrze maximální transparentnost, že s veřejnými prostředky zachází hospodárně a dle zákona. Dál bych se už lidem do života nechtěl plést.

Pro značnou část populace je dnes ODS stranu, které nelze důvěřovat kvůli její minulosti. Nebojíte se, že když vedete její kandidátku v hlavním městě tak tím riskujete i své dobré jméno?

Jsem si toho vědom. Možná jsem v roce 2010 mohl nad vším mávnout rukou a jen kritizovat, ale já jsem se tehdy rozhodl, že chci přispět ke změně ve společnosti. ODS je skutečně strana, která má poškozenou značku. Alespoň mě nikdo nemůže podezírat, že bych z kandidatury měl nějaký osobní prospěch. Ale jsem přesvědčen, že v české politice potřebujeme silnou pravicovou stranu s tradicí. Věřím, že ODS má šanci se obrodit. Petr Fiala a další její vedoucí představitelé k tomu mají předpoklady.

Nezdá se, že by ale většina veřejnosti cítila potřebu podobné silné pravicové strany.

Když se podíváme na obsazení klíčových institucí, ať už je to funkce prezidenta, současná vláda, Senát, krajská zastupitelstva, všude dnes dominuje levice. A pro demokracii je dobré vyvažování politických sil. ODS dlouhodobě rétoricky odmítala socialismus, ale stejně jsme si nechali namluvit, že když všechno bude stát řídit, regulovat, kontrolovat, tak to bude dobré. Na tom není proboha nic pravicového. ODS musí znovu začít odmítat socialismus svými činy.

V čem by se tedy měla ODS nejvíce poučit a získat tak opět důvěru voličů?

Předstupujeme před voliče s pokorou, ale zároveň jasnou vizí budoucnosti Prahy. Základními hodnotami jsou slušnost, odbornost a zdravý rozum. Ten bohužel v politice často chybí a je třeba ho tam vrátit jakožto klíčový prvek pro veškeré rozhodování. Dnes už je ODS opět důvěryhodnou a volitelnou stranou bez problematických jedinců, kteří se teď snaží naopak uspět v jiných stranách.

Kampaň k volbám je poměrně nezajímavá, všichni pouze slibují téměř ráj na zemi. Jak chce probudit zájem voličů?

Budu trávit co nejvíce času v ulicích, na různých setkáních s voliči, na předvolebních debatách a co nejčastěji chci mluvit s Pražany o tom, co hodlám s naším městem udělat a kam jej vést.

Ale jaká hlavní témata nabídnete voličům?

Ústředním bodem našeho programu je otevřený úřad, který musí umožnit nahlížení do veškerých dokumentů. Praha musí mít rozklikávací rozpočet, musí zveřejňovat smlouvy, které uzavírá od jejich vzniku až po zaplacení poslední faktury a o vítězích výběrových řízení musí rozhodovat elektronickými aukcemi. Stejné podmínky transparentnosti a otevřenosti musí dodržovat i všechny příspěvkové organizace a akciové společnosti, které do smluvního vztahu s městem vstupují. Kromě jiného bychom rádi investovali do obnovy a regenerace velkých pražských parků (Letná, Stromovka, Riegrovy sady) či konečně opravili Šlechtovu restauraci a zrekonstruovali plavecký areál v Podolí.

Praha se stává městem, které je například pro seniory velmi finančně náročné a lidé v neproduktivním věku se dostávají mimo pozornost veřejnosti a jsou čím dál více vyčleňováni na okraj. Jak se s tím chcete vyrovnat?

Praha je bohatá, ale současně pro některé lidi skutečně finančně náročná. Měla by proto pomoci organizacím, které pro seniory organizují různé akce a starají se o jejich komunitní život. Těmto neziskovým organizacím by měla pravidelně finančně pomáhat a na druhé straně by se měla postarat o dostatečný počet míst v domovech seniorů. V našem plánu je pomoci s výstavbou minimálně 15 domů seniorů v dalších čtyřech letech. To znamená na každou městskou část jeden novy domov pro seniory.

Je pravděpodobné, že v říjnových volbách ODS nezíská post primátora. Jste připravený být čtyři roky pouze řadovým zastupitelem?

Určitě ano. Přestože to nyní vypadá opět na vládu TOP 09 v čele s primátorem, který pro Prahu za celý rok neudělal zhola nic, nemusí to tak dopadnout. V minulosti jsme viděli, že se předvolební odhady nenaplnily. Řada lidí začne přemýšlet, jestli je výhodné, aby Prahu vedl nezkušený kluk, který v životě nevedl tým větší než 5 lidí, který má v hlavním městě trvalý pobyt od roku 2010.

Nedávno jste otevřel otázku domácích porodů. Jste pro jejich omezení. Z jakého důvodu?

Mým cílem není zrušit porody doma, ale změnit systém tak, aby porod proběhl v prostředí, které zajišťuje maximální možnost řešení porodních komplikaci při respektování rodičky a její rodiny. Nikdo Vám neřekne, ani selský rozum, jaké mohou být u porodu komplikace, jak náhle vznikají a že jsou neřešitelné bez potřebných znalostí a vybavení. Nechci omezovat něčí volbu, chci naopak bránit svobodu tvorečka, který možnost volby nemá. Pro mě porody doma bez minimalizování možných rizik znamenají to, že v okamžiku, kdy děti přicházejí na svět, myslíme jen na sebe a ne na to, že by se také mohlo stát, že o ně přijdeme.

Jste známý gynekolog, kdy jste vlastně naposledy vedl porod?

V minulém týdnu jsem vedl dva, podotýkám, že úspěšné porody.

Sice říkáte, že jste boj s kmotry a zájmovými strukturami v politice vyhrál, nicméně vaši kritici tvrdí, že vás do ODS přivedl pan Hrdlička, který je sám označovaný za kmotra. Jak to bylo?

Do ODS mě přivedl Boris Šťastný, kterého jsem znal přes jeho rodiče. S jeho maminkou jsem pracoval ve stejné nemocnici. Ale v momentě kdy jsem pochopil, že mám být pro někoho pouze fíkovým listem či poklopem na kanál pražské radnice, jsem usoudil, že toto jsou lidé, se kterými nechci spolupracovat. Tyto podivné struktury řídili ČSSD a část ODS. Dnes je už ale ODS zdravou stranou. Na magistrátu vládne TOP 09 právě s tou ČSSD, které jsem se já musel zbavit. Vypovídá to o tom, kam se přesunula parta pražských veksláků a kdo teď kope v jejich zájmu.

Bohuslav Svoboda zkolaboval ve sněmovně >>>