O skotské nezávislosti hlasují i Češi a Poláci. Ti druzí většinou volí setrvání v Británii

O skotské nezávislosti hlasují i Češi a Poláci. Ti druzí většinou volí setrvání v Británii Zdroj: EPA

O skotské nezávislosti hlasují i Češi a Poláci. Ti druzí většinou volí setrvání v Británii

O skotské nezávislosti budou zítra rozhodovat nejenom Skotové, ale i početná skupina Poláků a také Češi. Wojciech Kazimierczak ze skotského hlavního města Edinburgu k tomu pro Reflex.cz říká: „Přijeli jsme do Velké Británie - budeme hlasovat pro zachování Británie!“

Pane Kazimierczaku, jak to, že mohou hlasovat v referendu za skotské osamostatnění i Poláci a Češi?

Každý, kdo ve Skotsku bydlí, může hlasovat. Zajímavé je, že Skotové, kteří žijí v Anglii, podobné právo nemají. To právo se vztahuje jen k místu bydliště.

Jak myslíte, že budou zítra Poláci v referendu hlasovat?

Myslím, že pro zachování společného státu. Přijeli jsme do Velké Británie, chceme být ve Velké Británii. Bereme to tak, že je nejdřív Británie a pak až Skotsko. My Poláci chceme být součástí něčeho většího a mně osobně se nelíbí ten skotský nacionalismus, který tu je.

Poláci nesoucítí se Skoty, co týče boje za nezávislost?

Všichni premiéři, které jsme tu ve Skotsku měli, byli přece místní. Když se rozhoduji, jestli mít nezávislost, řídím se tím, kdo je premiérem. Skotové mají své premiéry stovky let. Nikdo je neutlačuje a mají své poslance v britském parlamentu. Skotové se mají dobře a nikdo jim nic zlého nedělá. Více svázaných prutů dohromady nezlomíte tak lehce jako jeden samotný.

Kolik myslíte, že žije Poláků ve Velké Británii?

Nikdo to přesně neví, protože Britové nemají občanské průkazy a nikde se neuvádí trvalé bydliště. Odhady jsou ale kolem milionu lidí.

Proč si Poláci vybírají tak často k žití Velkou Británii?

Poláci myslí ekonomicky a nebojí se. Já jsem sem přijel před jedenácti lety s 200 librami v kapse. Nikdo mi nic nedal a na všechno jsem si musel sám vydělat. Vzal jsem si skvělou Skotku a založil rodinu a mám teď malou firmu na úklid kanceláří. Do Polska se už nevrátím, i když tam občas jezdím rád.