Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

BOHUMIL PEČINKA: Pravdivý příběh Andreje Babiše

Kniha Babiš, příběh oligarchy od bývalého redaktora časopisu Euro a dnes redaktora Reflexu měla vyjít už před pěti týdny, ale vydavatelské tlaky způsobily, že se na trh dostává až nyní. Jde o první seriózní biografii současného ministra financí Andreje Babiše, snažící se popsat kořeny a složitý svět kolem tohoto politického, ekonomického a mediálního magnáta. Na Reflex.cz zveřejňujeme výňatek z rozhovoru, který vyjde v následujícím tištěném Reflexu.

Jak hodnotíte Babišovu spolupráci s komunistickou tajnou policií (StB)?

Předně chci říct jedno: docela důvěřuji listinným pramenům a není možné, aby StB tak rozsáhlým způsobem falšovala své dokumenty, jak to nedávno připustil bratislavský soud. Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš s StB vědomě spolupracoval. Na druhou stranu ze zápisů vyplývá, že nebyl horlivým agentem, jenž si vyřizoval osobní spory tím, že práská na své kolegy.

Kolik bylo v celém Petrimexu agentů?

Zhruba čtyři až pět. Někteří z nich byli – z hlediska záznamů, které podávali – mnohem horší než Babiš.

Jak se stalo, že váš článek pro časopis Euro se stal součástí soudního spisu, jenž nedávno v Bratislavě projednával právě Babišovo agentství?

V listopadu 2013 se mi podařilo kontaktovat bývalého důstojníka StB Kuľhu, který byl předposledním člověkem, jenž měl před pádem režimu Babiše na starost. Kuľha jako jediný ze tří přeživších příslušníků StB byl ochoten mluvit s novinářem.

Co dnes dělá?

Má malou zastavárnu v panelákovém obchodním centru v Bratislavě. Dal jsem si s ním schůzku a on mi začal vyprávět o manipulaci se spisy v jejich oddělení. Zeptal jsem se: A řeknete tohle před soudem? On mi odpověděl, že ano. Nutno dodat, že Kuľha se koncem osmdesátých let dostal do ostrého konfliktu s vedením bratislavské StB a kvůli různým machinacím byl donucen odejít. Právě o jeho svědectví opřeli svoji obhajobu Babišovi právníci.

Myslíte, že na základě vašeho článku kontaktovali Kuľhu?

Navenek to tak vypadalo, ale nebyl jsem u toho. Podívejte, všechny vítězné soudy ve věci popírání spolupráce s komunistickou tajnou policií (StB) byly založeny na svědectvích tehdejších důstojníků StB, kteří tvrdili, že jejich dokumenty jsou zfalšované. Soudy se následně přiklonily na stranu estébáků. Čili důstojníci StB, kteří si před revolucí lidi zavazovali ke spolupráci, zase po revoluci paradoxně rozhodovali o tom, že k žádné spolupráci vlastně nikoho nenutili. Pro soudce je slovní svědectví víc než zachovaná archiválie – s tím nemůžu souhlasit.

Takže shrňme si to: důstojník bývalé Státní bezpečnosti se před soudem přiznává, že se ve věci Babiš falšovaly úřední dokumenty. Neříká tím o sobě, respektive svých bývalých kolezích, že vlastně spáchali trestný čin?

Ano, ale současně dobře ví, že za trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele mohl být stíhán nanejvýš do roku 1995. Zajímavé je, že právě od tohoto roku se začínají množit svědectví bývalých estébáků proti sobě samým. Kdyby to obě strany myslely vážně, měl by Andrej Babiš estébáky vlastně žalovat, že ho manipulacemi se svazky StB vážně poškodili na veřejnosti. To však Babiš asi nikdy neudělá. Nikdo to nikdy neudělal, protože v této hře jsou estébáci vlastně vaši spojenci, když svědčí proti sobě samým.

Historici zaměření na archívy StB uvádějí, že rozsáhlé manipulace s materiály tehdejší tajné služby nebyly možné, protože tam fungoval systém křížové kontroly a současně zaměstnancům StB za to hrozily přísné tresty.

Tak to skutečně je. Navíc jsem osobně mluvil s Kuľhovým nadřízeným z konce osmdesátých let, jenž v osobním hovoru naprosto odmítl myšlenku, že by tam tehdy docházelo k větším manipulacím. Pravdou současně je, že když se šéfem československé StB v polovině osmdesátých let stal Alojz Lorenc, udělal ve službě velký audit, po němž museli odejít někteří příslušníci StB kvůli zneužívání služebních peněz. Současně ale proběhly kontroly písemností včetně Babišova svazku a v tomto případě se žádná zásadní pochybení nezjistila.

RX 32 obálkaRX 32 obálka|ArchívProč vlastně vznikl Agrofert? Jak se z Agrofertu stal Babišův podnik? Kdo vlastně stojí za zvýšením jeho základního jmění? Vše se dočtete v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 7. srpna.