Nige Farage

Nige Farage Zdroj: Profimedia.cz / ČTK

Nigel Farage exkluzivně pro Reflex: Lidi už mají EU po krk

Odmítám vlajku EU! Odmítám hymnu EU! Odmítám prezidenta EU! I to říká Nigel Farage (50), nejznámější euroskeptik na konti­nentu, v rozhovoru pro Reflex. Tento britský politik je lídrem Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), která neustále posiluje. Od roku 1999 zasedá v Evropském parlamentu. Naposledy se tam „proslavil“, když se při letošním zahájení nového volebního období otočil při hymně Unie zády k vlajce této organizace.

Premiér David Cameron slíbil Britům na rok 2017 referendum o vystoupení z Evropské unie. Věříte, že se takové referendum nakonec uskuteční?

Věřím, že Velká Británie opustí Evropskou unii do pěti let. Také doufám, že v předvolebním období se přidá ke slibu konzervativců o referendu ohledně členství v EU i Labouristická strana. Veřejný tlak směřuje k tomu, aby se o této klíčové otázce hlasovalo. Referendum bude během několika let prostě politicky naprosto nevyhnutelné.

Proč jsou podle vás Britové tak skeptičtí k Unii?

Někdy se říká, že Velká Británie je nejeuroskeptičtější zemí Evropy, ale tak to není. Francie se například v poslední době stala v tomto směru ještě skeptičtější než Británie. Nedůvěra, až odpor k EU také dramaticky narostly v posledních letech zejména ve státech postižených úspornými opatřeními nařízenými Evropskou unií. V Řecku, ve Španělsku, v Portugalsku, Itálii a Irsku je euroskepticismus na vzestupu. Zejména u lidí, kteří na dnešní situaci ekonomicky nejvíc doplácejí. Lidé tam už mají po krk zákonů, jež jim nutí lidé, které nikdo z nich nevolil a jichž se ani nemohou ve volbách zbavit. Národní demokracie a členství v EU jednoduše nejsou slučitelné.

Zastánci Unie ale tvrdí, že tato organizace přinesla a udržuje v Evropě hlavně mír.

Místo aby Unie přinášela evropskému kontinentu mír a stabilitu, v ulicích Atén, Říma či Madridu plodí EU konflikty, spory a násilí. Tím, jak se pošetile snaží rozšiřovat své impérium na východ, vyvolala spíše krveprolití a násilí na Ukrajině, což se vůbec nemuselo stát.

To vážně nevidíte nic dobrého na Evropské unii?

EU je fundamentálně špatná v tom, že nemá žádnou demokratickou legitimitu. Když se lidem ve Francii, v Nizozemsku a Irsku v roce 2005 poštěstilo mít referendum o evropské ústavě, respektive Lisabonské smlouvě, jasnou většinou hlasovali proti. Jenže Brusel přiměl Iry hlasovat znovu. Tato arogance a nedostatek respektu k přání lidí hrají významnou roli v propadu její oblíbenosti. Odmítám vlajku EU, hymnu EU, prezidenta EU a nadřazenost práva EU nad zákony našeho voleného parlamentu ve Westminsteru!

Obálka 31Obálka 31|ArchívVelký exkluzivní rozhovor s Nigelem Faragem si můžete přečíst v novém Reflexu, který vychází ve čtvrtek 31. července.