Video placeholde
Jan Pirk v pořadu Prostor X
Jan Pirk v pořadu Prostor X
Jan Pirk v pořadu Prostor X
Jan Pirk v pořadu Prostor X
4
Fotogalerie

V Číně příroda koronavirem reguluje přelidnění. Na přemnožená prasata také přišel prasečí mor, říká Jan Pirk

Kardiolog Jan Pirk, přednosta Kardiocentra IKEMu, nedávno promluvil v pořadu Prostor X na téma koronaviru. Podle něj jsou šílenství a panika kvůli novému viru naprosto neopodstatněné. Reakce politiků není adekvátní. „Je to poněkud přehnané a populistické,“ říká Pirk. Situaci v Číně, počet nakažených a úmrtí si Pirk vysvětluje přelidněním.

Nebezpečí koronaviru z pohledu statistik není podle Jana Pirka nijak závratné: „Je to prostě nový typ chřipky. Tady umře na chřipku každý rok několik desítek lidí. Jsou to lidé staří nebo jinak nemocní a ta chřipka je dorazí.“ Připisovat úmrtnost přímo koronaviru tedy není na místě.

Celý rozhovor s Janem Pirkem si pusťte zde

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Janem Pirkem • Prostor X

„Bylo by nejlepší, kdybychom všichni rychle prodělali nový koronavir, získali bychom tím imunitu a byl by pokoj,“ říká Pirk, který sám z koronaviru strach nemá. „Zatím se zdá, že ten průběh je velice mírný.“

Situaci v Číně připisuje přelidnění. „V Číně je populace přemnožená a u každého živočišného druhu, když se přemnoží, tak se něco stane. Příroda to začne korigovat.“ Na počty nakažených a zemřelých v Číně je podle Pirka potřeba nahlížet v měřítku a přihlížet k okolnostem:

„Já si myslím, že je to relativní. V Číně zemřelo 2 000 lidí, ale jsou jich 2 miliardy. Když se někde přemnoží živočišný druh, je ho tam příliš mnoho, nedodržují se hygienické zásady, tak potom něco bouchne.“

Podobná situace v přírodě podle Pirka nadchází u mnoha živočišných druhů. „Když se přemnoží hraboši, tak na ně také něco přijde. Když se tady přemnožila divoká prasata, tak přišel prasečí mor.“ Pirk poté zdůrazňuje, že na situaci nelze pohlížet jako na srovnání člověka s prasetem, ale jako srovnání jednoho živočišného druhu s druhým.