Video placeholde
Stanley Kubrick
Mechanický pomeranč
Mechanický pomeranč
Eyes Wide Shut
Jack Nicholson v Osvícení
21
Fotogalerie

Kultovní režisér Stanley Kubrick: Jeho filmům šlapala na paty cenzura a zákazy. Rodina dostávala výhrůžky

Mechanický pomeranč, Osvícení, Lolita, 2001: Vesmírná odysea, Stezky slávy, Full Metal Jacket nebo Eyes Wide Shut. Tyto snímky dodnes patří k vrcholům světové kinematografie, přestože v mnoha případech jejich vznik či uvedení na filmová plátna byly lemovány žalobami, výhrůžkami, zákazy nebo cenzurou. Jejich autor, americký režisér Stanley Kubrick, se narodil přesně před 95 lety, 26. července 1928.

Stanley Kubrick se narodil do rodiny lékaře. Jeho otec ho naučil hrát šachy a k jeho 13. narozeninám mu daroval fotoaparát. Z mladého Stanleyho se stal vášnivý fotograf, jenž podnikal početné výlety po New Yorku. Jednoho dne se mu podařilo uplatnit svoji fotografii v časopisu Look, následně začal s magazínem spolupracovat. Na začátku 50. let se dostal k filmu a zatoužil stát se filmovým autorem. Rozbil prasátko a za naspořené peníze natočil dokumentární snímek Den zápasu, po němž následoval dokument Flying Padre a The Seafarers.

V polovině 50. let se pak Kubrick autorsky podepsal pod filmy Vrahův polibek a Zabíjení, díky nimž už na sebe upoutal pozornost Hollywoodu. V roce 1957 natočil film Stezky slávy o popravě tří francouzských vojáků za první světové války. Snímek inspirovaný skutečnou událostí byl nesmlouvavě a tvrdě protiválečný, útočil na armádní velení. Reakce na sebe nedaly dlouho čekat. Film byl ve Francii, ve Švýcarsku a v Belgii na dalších dvacet let zakázán. V USA se mohla promítat pouze cenzurovaná verze, a to jen na vojenských základnách.

Cenzura, zákazy, výhrůžky

Další Kubrickův kontroverzní počin přišel v roce 1962, kdy zfilmoval slavnou knihu Vladimira Nabokova Lolita o lásce pedofilního profesora k nezletilé dívce. Kvůli tehdejšímu společenskému klimatu Kubrick musel některé pasáže oproti literární předloze zjemnit nebo je zcela vynechat. Přitom byl pověstný tím, že jakékoliv nedobrovolné zásahy do svého díla odmítal.

Mimořádné pozornosti se dočkal i jeho počin 2001: Vesmírná odysea podle předlohy A. C. Clarka. Film je dodnes považován za kultovní klasiku nejen pro fanoušky sci-fi. Velké pozornosti se dočkaly i Kubrickovy filmy Mechanický pomeranč, Full Metal Jacket a Eyes Wide Shut. Mechanický pomeranč se stal koncentrátem sexu a násilí na pozadí Beethovenovy Deváté symfonie. Po jeho premiéře úřady v Británii snímek i autora vinily ze vzedmuté vlny zločinů mladistvých. Kubrickově rodině bylo vyhrožováno smrtí, a proto se autor rozhodl, že do jeho smrti se tento film nesmí na ostrovechi promítat ani v kinech, ani v televizi.

Kubrick puntičkář

Posledním, a opět neméně kontroverzním filmem byl počin Eyes Wide Shut (Oči široce otevřené, Spalující touha). Mysteriózní a silně erotický film, v němž se hlavních rolí zhostil tehdejší manželský pár Tom Cruise a Nicole Kidmanová, Kubrick natočil na motivy staré knihy Snová novela rakouského spisovatele Arthura Schnitzlera z roku 1926.

Video placeholde
Trailer k filmu Eyes Wide Shut Stanleyho Kubricka • Warner Bros.

Puntičkářský Kubrick natáčel dílo nepřetržitě přes 15 měsíců, osobně dohlížel na každý vizuální prvek, jenž by se objevil v dané filmové scéně, od rekvizit a nábytku po barvu stěn a jiných objektů. Vzhledem k jeho strachu z létání se celý film točil v Anglii. Krátce po dokončení snímku, ale ještě před jeho oficiální premiérou Kubrick zemřel. Vzhledem k hojným erotickým scénám a sexuálním orgiím byl film distribuován ve dvou verzích. Například společnost Warner Bros. pro americký trh digitálně změnila scény s orgiemi, graficky je zablokovala a upravila a provedla řadu dalších úprav.

Stanley Kubrick získal za celou svou kariéru pouze jednoho Oscara, a to za vizuální efekty k 2001: Vesmírná odysea. Nominován na slavnou sošku však byl celkem dvanáctkrát. Byl dvakrát ženatý. Jeho druhou ženou byla Susanne Christianová. Kubrick se do ní zamiloval během natáčení snímku Stezky slávy, v němž v jeho závěru zpívala německou píseň. Jejich manželství pak trvalo až do Kubrickovy smrti. Stanley Kubrick byl otcem dvou dcer. Zemřel 7. března 1999 ve věku 70 let.