Poslední předvolební debata v Las Vegas.

Poslední předvolební debata v Las Vegas. Zdroj: Profimedia.cz

Trump „pronásleduje“ Clintonovou.
Donald Trump
Ivanka Trumpová je dcerou Donalda Trumpa a jeho někdejší manželky Ivany, která se narodila ve Zlíně.
Donald Trump a Paul Manafort (vpravo)
Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump ohlásil "daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana.
8
Fotogalerie

Poslední předvolební debata: Trump „penaltu“ neproměnil, ale Clintonová nic nezískala

Včerejší debata prezidentských kandidátů zřejmě nepřinesla zásadní průlom ve stavu souboje Donalda Trumpa a Hillary Clintonové. V počátku debaty, která se konala na nevadské univerzitě v Las Vegas, se kandidát republikánů Trump představil v prezidentštějším stylu. Mluvil více o podrobnostech své politiky a méně se věnoval útokům na svou protikandidátku.

Neproměněná Donaldova šance

Klíčovým momentem se ovšem zřejmě stal okamžik zhruba půl hodiny po začátku debaty. Komentátor televize Fox News Chris Wallace se zeptal Hillary Clintonové, zda skutečně chce „otevřené hranice“ a zónu volného obchodu na celém americkém kontinentu, jak měla říct ve svém uveřejněném projevu pro jednu z brazilských bank. Kandidátka demokratů odpověděla vyhýbavě, že mluvila pouze o sektoru energetiky.

V tu chvíli ji Trump mohl mít tak říkajíc „na lopatě,“ ale bohužel pro sebe nechal Hillary Clintonovou utéct k jinému podtématu, když bývalá ministryně zahraničí začala mluvit o tom, že za zveřejněním informací o její kampani stojí ruské tajné služby a sám prezident Putin. Místo obhajoby svých proměnlivých výroků o volném obchodu mezi USA a dalšími zeměmi Clintonová odpověděla, že Trump je Putinovou loutkou, a Rusko si ho proto přeje za nového amerického prezidenta.

Newyorský miliardář na její hru přistoupil a začal se bránit slovy, že Putina nezná a nemá s ním kontakty. V tomto okamžiku Trump sportovní terminologií nezasmečoval, ale nechal se protikandidátkou rozhodit a donutit ke změně tématu, v němž byl navíc spíše v defenzívě.

Ukradené vítězství

V jiných momentech měl ale Trump tentokrát překvapivě navrch. Prohlásil se například za velkého fanouška NATO, ale zopakoval požadavek, aby se také spojenci podíleli na nákladech na vlastní obranu.

Média v USA ovšem po debatě informují hlavně o tom, že Trump na přímou otázku odmítl jasně říct, že uzná volební výsledky. Moderátorova otázka byla reakcí na Trumpova tvrzení posledních dnů, v nichž mluvil o tom, že volby jsou zmanipulované a tábor Clintonové se mu snaží ukrást možné volební vítězství. Trump v debatě odpověděl, že o tom rozhodne, teprve až budou známé výsledky.

Zejména demokratům přející média z tohoto výroku učinila doklad o tom, že Trump zpochybňuje demokracii, naopak republikáni argumentují tím, že před 16 lety to byl demokrat Al Gore, který neuznal výsledek voleb na Floridě a o výsledku voleb musel rozhodnout až soud. Tento okamžik v debatě tak každopádně Trumpovi „ukradl“ tolik potřebné vítězství v poslední debatě, které potřeboval ke stažení náskoku Clintonové. Průzkumy těsně po debatě totiž za vítězku označily většinou kandidátku demokratů. A do voleb zbývá již jen 20 dnů.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH V USA >>>