Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence

Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence Zdroj: ČTK

Mike Pence a Donald Trump
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
Republikánský kandidát na viceprezidenta Mike Pence
8
Fotogalerie

Zatím jediný vítěz prezidentských debat: Mike Pence!

Za mořem se schyluje k druhé televizní superdebatě mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou, ale už tento týden ji předehru obstaral souboj viceprezidentských kandidátů. 

V úterý se střetli republikánský guvernér státu Indiana Mike Pence a demokrat Tim Kaine – senátor z Virginie. Muži, kteří bývají často srovnáváni, protože oba mají za sebou jak zkušenost z amerického Kongresu, tak z guvernérské pozice, ale tentokrát zvolili trochu odlišnou taktiku.  Demokrat zůstal věrný obvyklé taktice viceprezidentských kandidátů a věnoval se hlavně útokům na Donalda Trumpa – prezidentského kandidáta protistrany. Naopak guvernér Pence spíše představil svůj konzervativní pohled na americkou politiku, a to v očividné snaze ukázat konzervativním republikánským voličům, že mají na kandidátce vedle „divokého“ Trumpa také zástupce jejich krevní skupiny. Mírnil některé výroky Trumpa a například se velmi silně vymezil proti ruskému prezidentu Putinovi nebo oživil plán posledního republikánského prezidenta Gerge W. Bushe na vybudování protiraketového štítu ve Střední Evropě, a to včetně České republiky.

Ničitel Kaine

Tradiční republikáni byli z jeho výkonu nadšení, a dokonce se v jejich řadách objevily stesky, že je škoda, že už nelze kandidát na republikánské kandidátce prohodit, aby byl Pence kandidátem na prezidenta. Naopak se ale v amerických médiích objevují úvahy, že Pence vyhrál u všech s výjimkou jednoho člověka – Donalda Trumpa, který z některých jeho reakcí asi příliš nadšený nebyl.

Bývalý virginský guvernér a čerstvý senátor Kaine naopak hodil všechny své ambice na zviditelnění vlastní osoby za hlavu a ostře napadal Trumpa, a to  zejména v otázce daní. Trump totiž odmítá zatím zveřejnit svá daňová přiznání a demokraté ho obviňují, že dlouho neplatil žádné daně, přestože vystupuje jako veleúspěšný podnikatel. Díky útočné strategii, ale Kaine působil nervóznějším a méně státnickým.

Prezident 2020

Pence, který se sám definuje jako „křesťan, konzervativec a republikán, a to v uvedeném pořadí, je po prvních dvou velkých debatách asi jejich jediným jednoznačným vítězem, protože první souboj Clintonová-Trump přinesl nejasnou remízu. První muž Indiany byl zatím považován za spíše nenápadného politika, ale nyní na sebe tento bývalý šéf klubu sněmovních republikánů výrazně upozornil. Výkon guvernéra Pence asi příliš neovlivní vývoj letošního prezidentského souboje, ale jistě bude znamenat pro Pence důležitý okamžik v případě, že by Trump letos prohrál. Republikánské komentáře se totiž jednoznačně shodují v tom, že v takovém případě se Pence svým vystoupením v debatě pasoval mezi žhavé kandidáty na republikánskou prezidentskou nominaci v roce 2020. Inu i v Americe platí, že po volbách je vždy hned také před volbami. 

 

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2016 V USA