První debata mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou

První debata mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou Zdroj: Profimedia.cz

Donald Trump s dcerou Ivankou
Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima.
Donald Trump s manželkou Melanií
Hillary Clintonová.
Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny".
12
Fotogalerie

Kdo je novým prezidentem USA? Je to Donald Trump!

Kdo se stal novým prezidentem USA? Rozporuplné vyhlídky kandidátů, výsledek voleb - 45. prezidentem USA se stal Donald Trump.

Vítězem voleb a 45. prezidentem v pořadí se stal

s výsledkem 232 : 290 v počtu hlasů Donald Trump!

 

 

 

Jak to viděly volební průzkumy

Očekávání, jak dopadne souboj o hlavu USA, bylarozporuplná. Snad nikdy američtí voliči neprojevovali tak málo důvěry k oběma prezidentským kandidátům. Proběhlo mnoho průzkumů ve snaze zjistit voličské preference. Problém byl, že se naprosto rozcházely a různě si protiřečily.

Americký profesora Allana Lichtman z American Univerzity po třicet let předpovídá, výsledky voleb a zatím se ještě nespletl. Ve své knize Třináct klíčů k prezidentství vysvětluje, na základě čeho lze definovat, zda vyhraje kandidát demokratů či republikánů. Svou teorii založil na zkoumání prezidentských voleb mezi lety 1860 – 1980. Na základě rozboru 120letého chování voličů úspěšně predikuje vítěze již od roku 1984. Jako vítěze tentokrát favorizoval Donalda Trumpa. Nemýlil se.

Průzkum společnosti Rasmussen přinesl také výsledky ve prospěch Trumpa – 44 % voličů, proti 39 % pro Clintonovou. Těsnější rozdíl odhadovali LA Times, podle kterých měl Trump vítězit s 45 % nad Clintonovou s 43 %.

Úplně opačné závěry odhadovali v průzkumu NBC a WSJ. Podle jejich počtů Clintonová vedla s 43 % nad Trumpem s 37 %.

Zajímavé jsou byly také preference jednotlivých států. Zatímco Trump suverénně vedl v Lousianě, v Illionis vítězila spíše Clintonová.

Celkově Clintonová podle průzkumů mírně ztrácela. Ovšem první volební debata vývoj zvrátila. Nejvýstižnějším důkazem jsou kurzy sázkových kanceláří, které po první volební debatě rating Clintonové zvýšily.

Podle světových sázkových kanceláří byla šance Hillary Clintonové na vítězství 69 % proti 31 % Donalda Trumpa.

Debaty mohly mínění velmi zásadně ovlivnit a vítězství v debatě mohlo ovlivnit dosud nerozhodnuté voliče. První debatu rozhodně vyhrála Clintonová. Společnost Public Policy Polling v anketě dostala odpověď 51 % proti 40 % ve prospěch Hillary a 27. 9. 2016 server Politico poskytl prostor souhrnu názorů sociologů volebních manažerů a aktivistů, kteří se domnívají, že prezidentskou debatu na 80% vítězně ovládla.

Ve druhé debatě Clintonová podle průzkumů také měla náskok. Situaci ovlivnila i dva dny předtím zveřejněná nahrávka, na které Donald Trump vulgárně popisuje, co si dovolí k ženám. Podle politických komentátorů serveru Politico se jednalo o nejvyhrocenější a nejpodlejší debatu v historii. Kromě onoho videa se znovu vytahovala kauza Billa Clintona, Hillarin poklesek s emaily a padlo také obvinění, že se Trump spolčuje s Ruskem. V neposlední řadě stále není zveřejněné Trumpovo daňové přiznání. Druhá debata je specifická tím, že dotazy pokládají voliči online.

Třetí debata naopak přidávala Trumpovi, Hillary trochu usnula na vavřínech. 

Co nakonec nejvíce ovlivnilo rozhodnutí voličů - emailová kauza Clintonové, volební debaty nebo Trumpovy řeči? 

 

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2016 V USA