Třetí debata amerických prezidentských kandidátů

Třetí debata amerických prezidentských kandidátů Zdroj: ČTK

Donald Trump neví, jestli uzná výsledky prezidentských voleb
Donald Trump neví, jestli uzná výsledky prezidentských voleb
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
Debata amerických kandidátů na prezidenta
5
Fotogalerie

Poslední debata v USA: Trump se zlepšil, Clintonová působila jako Bohuslav Sobotka

Donald Trump byl v noci v Las Vegas v poslední televizní debatě před prezidentskými volbami v USA daleko adresnější než Hillary Clintonová. Zda mu ale jeho zlepšený výkon pomůže k vítězství, je velká otázka. Pokud bychom to srovnali s námi, Trump připomínal Andreje Babiše a Clintonová Bohuslava Sobotku.

Celou debatu ale ihned po jejím skončení, zastřela jedna jediná Trumpova věta – na jasný dotaz, zda bude akceptovat výsledek voleb, ať už bude jakýkoli, odpověděl, že to se jen uvidí. Byla to chyba, protože v tomto případě se v demokratické zemi nedá odpovědět jinak, než že výsledek přijmete, i když prohrajete.

Pro amerického miliardáře dvojnásobná škoda, protože diskuse ho přes všechna očekávání nedevastovala, pokud jde o jeho údajné sexuální obtěžování žen a Clintonová se tak úporně snažila mluvit o něčem jiném, než na co byla dotazována, až to bylo trapné.

Překvapením bylo, že Trump byl tentokráte adresnější než Clintonová, šel daleko více ke kořenům věci. Jeho zpochybnění váhavé a pro svět nešťastné americké politiky na Blízkém východě, která vedla k zvýšené migraci a větší aktivitě teroristů, bylo trefné a pravdivé. Bývalá ministryně zahraničí, která často pouze obhajuje politiku Baracka Obamy, místo aby přednesla vlastní návrhy, hovořila ve frázích, které známe a ve kterých se současná americká vláda i prezident nesmyslně vyžívají.

Pokud jde o zahraniční politiku, nebude pro svět, ani pro Českou republiku lepší, když bude prezidentkou Hillary Clintonová. Trumpův tlak na to, aby se členské země NATO vzpamatovaly a dávaly víc na obranu, je totiž zcela správný. Stejně jako jeho tvrzení, že Západ hloupě a chybně přenechal iniciativu na Blízkém východě Rusku a Íránu. Jenže podle toho se zřejmě Američané rozhodovat nebudou.

Clintonová zvolila taktiku, že daleko méně hovořila o podrobnostech svého programu, vše neustále otáčela ke slibům, nebo k tomu, co dělá Trump špatně. Jistě, to bylo umné a propagandisticky dobře vymyšlené, ale neodbytný pocit, že do Bílého domu se sune další představitel zaběhlého establishmentu, od kterého nemůžeme čekat žádný novátorský přístup, byl v průběhu debaty silnější a silnější.

Donald Trump byl otevřenější a podle toho co říká, by dal Americe nové impulzy, které prefabrikovaná a téměř zcela odosobněná Clintonová nabídnout nemůže. Navíc plány Trumpa na snížení daní, omezení nejrůznějších dávek, nezvyšování dluhu (i když ve skutečnosti by se i za něj podle propočtů zvýšil) a důslednější řešení migrace, zní rozumněji.

Tentokráte Trump rozhodně v debatě neprohrál, i když nejrůznější hlasování v médiích vždy vyzní proti němu. On si na to stěžuje, ale za to si může částečně sám, protože pronesl v kampani i mnoho nesmyslů, které odvedly pozornost od důležitějších věcí.

I po poslední debatě je jasné, že kampaň bude do 8. listopadu, dne voleb (někteří Američanů už ale mezitím využili šanci a odhlasovali dopředu), ještě hodně tvrdá. Kandidáti si dokonce včera na konci diskuse v Las Vegas ani nepodali ruce.

Noční debata ale na výsledku stěží něco změní a ovlivní. Amerika zřejmě opět zvolí Baracka Obamu. Ne, to není překlep a omyl. Obamovská politika bude pokračovat, jen ji bude provádět kostýmková dáma jménem Hillary Clintonová.