Ideolog KSČM Josef Skála

Ideolog KSČM Josef Skála Zdroj: Blesk/Martin Přibyl

Josef Skála: Komunista i podnikatel, předlistopadový funkcionář i podivný vykladač George Orwella

Komunista Josef Skála je muž, který budí naděje u jedněch, obavy u druhých. Je charismatický, dokáže poutavě mluvit, a pokud dostane víc prostoru, určité skupiny obyvatelstva svým vystupováním bude umět oslovit daleko spíš než Vojtěch Filip. Zároveň je to komunista starého ražení, který některými svými výroky budí strach. Kdo je Josef Skála?

Studium a mladý komunista

Skála vystudoval v roce 1975 obor žurnalistika na Univerzitě Karlově. Byl členem předsednictva Ústředního výboru Socialistického svazu mládeže (SSM) a člen předsednictva Světové rady míru, což v dobách před rokem 1989 byla mezinárodní organizace levicově smýšlející mládeže, která obvykle kritizovala USA. Po zhroucení SSSR se z ní stal bezvýznamný malý spolek. V letech 1986 až 1990 byl Skála předseda Mezinárodního svazu studentstva, což byla studentská organizace založená v Praze po druhé světové válce, která měla do listopadu 1989 sloužit jako rezidentura sovětské tajné služby KGB.

Komunista podnikatelem

Zapálený komunista Skála začal brzy po sametové revoluci podnikat. Dle dostupných údajů byl od roku 1991 členem představenstva Elixtrade, kde pracoval i jako ředitel. Členem představenstva byl i ve firmě Montprefa a od roku 1995 ve firmě Comexport, ve které byl podle Obchodního rejstříku až do letošního 10. dubna statutárním ředitelem, předsedou představenstva a jediným akcionářem.

 

Kandidát na šéfa KSČM Josef SkálaKandidát na šéfa KSČM Josef Skála|Blesk/Martin Přibyl

Skála vydavatelem

Skála provozuje web StřípkyZeSvěta.cz, je auterem publikací The Second World War: Taboo and Falsification, Czechoslovakia Yesterday and Today: 40 questions and answers a knihy Postřehy a fikce George Orwella, ve které se snaží Orwellovo dílo vyložit jako kritiku západní společnosti. Publikace jsou z roku 1985.

Skála a StB

Byl veden coby zájmová osoba StB v kategorii Důvěrník. Že by s StB spolupracoval, odmítá.

Člen komunistické strany

Skála byl členem KSČ od roku 1970, po revoluci se stal členem KSČM. Ve straně působil a působí v různých funkcích. V letech 2009 byl dokonce zvolen místopředsedou strany, z této funkce byl ale v tajném hlasování na mimořádném zasedání Ústředního výboru odvolán. Několikrát v Praze kandidoval do Poslanecké sněmovny, ale ani jednou neuspěl. V roce 2016 prohrál v hlasování o post předsedy KSČM s Vojtěchem Filipem, stal se však místopředsedou.

Ultrakomunista

Josef Skála je považován za ultrakonzervativního komunistu. Sám o sobě říká, že je marxista. Opakovaně obhajuje politiku státu mezi lety 1948 a 1989. Například studenou válku podle něj rozpoutala „druhá strana“. Okupace v roce 1968 bylo „velké vojenské bububu v situaci, kdy oba bloky bránily svoje hranice a svoje systémy, i vojenskou silou,“ řekl Skála. Podle svých vlastních slov zadával úkoly rozvědce v otázkách, které se týkaly zahraničí, například když „vyjela filharmonie do světa“. 

Kandidatura na předsedu KSČM 2018

Dnes podle Skály komunistům ujely kritické nálady ve společnosti a komunistická strana na to nereagovala. Skála je kritikem dosavadního předsedy KSČM Vojtěcha Filipa – řekl o něm, že ho vyhnal z médií. Na sjezdu KSČM se proto uchází o post šéfa strany právě proti Filipovi.