Babák

Babák Zdroj: Dan Materna/MF DNES/Profimedia.cz

Poslanec Babák a jeho iniciativa za mírové řešení hospodských konfliktů

Jakousi tečku za poslední bitvou uvnitř koalice učinil poslanec Věcí veřejných Babák. V noci z úterka na středu v jednom malostranském baru nejspíš oslavoval jednak osobní úspěch (satisfakci a obnovení pozastaveného členství ve straně), jednak faktické vítězství Věcí veřejných v případu Bátora.

O tom, co se odehrálo, existují různé verze: zdá se, že se poslanec dostal při návratu z toalet do konfliktu buď se zaměstnancem, nebo s hostem baru. Konflikt byl nejprve verbální, poté fyzický. Jisté se zdá být pouze jedno, po jeho skončení měl poslanec o dva horní přední zuby méně (buď mu je vyrazil jeho sok, nebo si je vyrazil sám, když se pokusil o útěk a spadl na stůl, druhé vysvětlení je na první pohled méně důvěryhodné). Je to zdokumentováno pěknou fotočkou, pořízenou údajně z mobilu reportéra jedné pražské internetové televize. Poslanec na něm vypadá tak trochu jako E. T. mimozemšťan ze známého filmu a zuby mu evidentně chybí.

 

Jeden z nich je prý v držení zmíněné televize, která vypsala soutěž o to, jak jej nejlépe využít. Je velkým štěstím, že pan poslanec je politik a je si vědom toho, že politika je pokračováním války jinými prostředky. Proto hned druhý den vydal se svým soupeřem společné prohlášení, v němž se praví: „Během včerejšího večera jsme řešili banální osobní spor (Právo uvádí, že se týkal toho, je-li soupeř pana Babáka „ču…“, nebo ne, laskavý čtenář si, jak doufám, vytečkované slovo doplní), který vyvrcholil zbytečnou fyzickou potyčkou. „Dnes jsme spor vyřešili osobním rozhovorem (podařilo se panu Babákovi v diplomatickém jednání jeho původní názor prosadit?

 

 

Komuniké v tom ohledu nic nepraví…) a tím považujeme celou záležitost za uzavřenou.“ Je škoda, že společné prohlášení nebylo prezentováno na tiskové konferenci, ale výše zmíněná fotografie pana poslance po zbytečné potyčce činí pochopitelným, proč se tak nestalo. V zásadě jde o hezký příklad mírového, diplomatického řešení hospodských konfliktů. Doufám, že najde následovatele.