václav klaus

václav klaus Zdroj: Stanislav Krupař

Klaus zaútočil na vedení ODS kvůli akci homosexuálů. A část strany se bouří proti primátoru Svobodovi

Václav Klaus ve sporu o sobotní pochod a karneval gayů a leseb v Praze dnes poměrně ostře kritizoval vedení ODS, jež se podle něj proti akci homosexuálů neozvalo. Prezident tak učinil v reakci na prohlášení členů ODS z Vysočiny.

Ve svém dnešním prohlášení členové ODS z Vysočiny totiž píší, že „členové politické strany ODS, která obhajuje konzervativní hodnoty ve společnosti, považují za nutné vyjádřit politování nad skutečností, že primátor Prahy Bohuslav Svoboda – čelný člen ODS – převzal záštitu nad akcí ,Prague Pride‘, jejíž smysl a cíle považujeme z hlediska principů, kterým věříme, za kontroverzní“.

 

Občanští demokraté z Vysočiny dále píší: „Považujeme za principiální hájit právo každého na svobodné vyjádření a obhajobu svého názoru, aniž by byl okamžitě skandalizován a ostrakizován.“ Za správné proto považují slova prezidenta Václava Klause k této věci.

 

Prezident ihned na prohlášení odpověděl a kromě jiného napsal: „Jsem rád, že se v tomto směru ozvala alespoň část ODS, zatímco vedení ODS – pro mě naprosto nepochopitelně – mlčí. Jestli nebude jisté konzervativní názory zastávat ODS, kdo jiný to už může dělat? Pak skutečně necháváme prostor pro jakousi krajní pravici, aby se toho chopila ona.“