Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Věci veřejné: Kde udělali kmotři z ODS chybu?

Podle agentury Factum Invenio by se VV nyní nedostaly do Sněmovny, volby by vyhrála levice. Je-li strana skutečně dílem kmotrů ODS, pak někde udělali chybu.

Že jsou VV marketingovým projektem, jehož fantastický volební úspěch zaskočil i jeho pachatele, není pochyb. Stačí se podívat na volební výsledky strany: s výjimkou slabší Prahy, kde už s ní lidé měli zkušenost, pobláznila voliče ve všech krajích téměř stejně - velmi neobvyklá věc. Jako byste v době komárové epidemie nabídli repelent a lidé v zoufalství přehlédli, že místo něj prodáváte jed na krysy.

 

Jestli je ale pravda i to, že si stranu pro umocnění volebního zisku stvořila sama ODS, jak praví jedna z legend, pak se ti, kteří za celým zločinem měli stát – např. Tomáš Hrdlička, přepočítali; ODS i VV sice stále jsou ve vládě, takže si už přes rok vybírají rentu, dost možná jim to ale moc dlouho nevydrží. A půjdeme-li znovu brzy k volbám, zmizí VV z politické mapy a ODS půjde sbírat zbytky do opozice.

 

 

Nejen poslední průzkum Factum Invenio totiž ukazuje jinou matematiku: zatímco se VV propadají do pekla, stahují s sebou i ODS; její preference se začínají blížit polovině zisku z voleb v roce 2006, což v soukromých firmách zpravidla znamená defenestraci kompletního managementu včetně židlí, na nichž seděl.

 

Naopak získávají tradiční okusovači kůrky jako zelení či lidovci, mimochodem další špatná zpráva. Někdejší politické dítě Václava Klause dokonce dostihli komunisté, s jejichž dědictvím měla ODS kdysi nadobro zatočit.

 

Možná tedy měli kmotři, zatímco seděli v italské restauraci s nohama ve špičatých botách na stole a přemýšleli, jak zase převézt voliče, uvažovat jinak. Volební model totiž ukazuje, že nečekaně dobře drží TOP 09 Miroslava Kalouska, jež lidem nehodlá dát zadarmo ani bolest; ve Sněmovně by nyní získala jen o šest křesel méně než ODS. A dohromady se obě strany blíží vítězné ČSSD.

 

 

Možná se ale už brzy dozvíme, že Hrdlička řídí i Kalouska. Pak bude vše v pořádku.