Pád polského vládního letounu u Smolenska

Pád polského vládního letounu u Smolenska Zdroj: Profimedia.cz

Za nehodu u Smolensku mohla převážně posádka letadla, přiznává Polsko

O tom, že agentura Factum Invenio udělala průzkum, podle jehož výsledků bychom měli v případě předčasných voleb, zcela levicovou vládu. O tom, jak se chovají obyvatelé vesnic na Šumavě, kde se aktivisté přvazují ke stromům a také o tom, jak Poláci poprvé přiznali, že nehoda ze Smolensku byla jejich chyba.

Podle agentury Factum Invenio by volby do PS nyní vyhrála ČSSD s 29,1%, druhá ODS má 16,7, těsně ji následují komunisté, kteří přibrali a dosáhli 16,3%. TOP09 by dosáhla 14,7%, do Sněmovny by se dostali ještě lidovci s 5,5 a zelení s 5,2%. Převedeno na mandáty to znamená 73 křesel pro ČSSD, po 39 pro ODS a KSČM, 33 pro TOP09. Lidovci by měli 9 a zelení 8 mandátů. Věci veřejné by se s 3,7% do Sněmovny vůbec nedostali. Výsledky (TOP09 nebývá v odhadu až tak neúspěšná, i když se často např. od CVVM a STEMu liší) napovídají, že posílení komunisté by při vytváření koalic hráli velmi podstatnou roli. ČSSD by mohla vládnout s jejich podporou tak říkajíc zpoza křoví, nebo v koalici s ODS s tím, že komunisty bude mít stále v rezervě pro případ, že ODS nebude dost vstřícná. Rád bych věřil, že by ODS do takového spojenectví nešla, ale po tom, co bylo možno sledovat v posledních měsících, si nejsem až tak jistý.

 

 

Protestující obyvatelé vesnic na Šumavě (bylo jich nakonec 250) zavítali i na místo, kde se rojí ekologičtí aktivisté. Těch je jen něco přes šedesát, a tak když viděli táhnout křižácké vojsko, honem slezli ze stromů a někam se zašili. Když všechno skončilo, vrátili se a vylezli znovu do korun, kde se očividně cítí jako doma. Pak někdo nahlásil, že v těžebním areálu je umístěna puma. Aktivisté, dřevorubci i policisté tedy museli místo opustit. Bombu se nepodařilo najít. Jsou v podstatě tři možnosti: a) Zprávu o pumě rozšířilo vedení parku a těžaři, aby zabránilo aktivistům plnit jejich vznešené poslání b) zprávu o pumě rozšířili aktivisté, aby získali čas, během něhož se jejich kamarádi kůrovci v klidu rozmnoží a rozlezou po Šumavě (rozlézání se očekává někdy v příštích dnech) c) Puma je skutečná a nastražila ji Al Kajdá, aby nás zasáhla na citlivém místě tím, že zničí šumavské hvozdy. Ekologickým aktivitám (a nejen jim) je věnována naše dnešní glosa.

 

 

Polská vláda dnes skutečně zveřejnila zprávu, podle které se sice na tragické letecké nehodě u Smolenska podílelo svými chybami i ruské řízení letového provozu na smolenském letišti, ale hlavní vinu nese posádka polského letounu. Nemohu si pomoci, ale v tak citlivé záležitosti (polsko-ruské vztahy jsou zatížené reminiscencemi na minulost a konzervativní opozice Tuskovu vládu kritizuje už teď za údajnou servilitu vůči Moskvě) je to od polské vlády projev serióznosti a jisté odvahy.

 

Více na: http://bohumildolezal.lidovky.cz/