Sazba DPH

Sazba DPH Zdroj: Profimedia.cz

Věci veřejné patří spíše do koalice s ČSSD

Podle předsedy VV Radka Johna je nová sazba DPH podvod na lidech se středním příjmem, prezident nemá povinnost číst trestní spis při udělování milostí a brdské obce chtějí zatlačit na vládu, aby jim dala peníze i přesto, že radar v Česku nebude.

 

Spor o devatenáctiprocentní sazbu DPH, jak se zdá, skončí ústupem ODS a TOP09, ministr Kalousek přišel s dvěma návrhy rozpočtu, první počítá s vyšším schodkem (DPH by zůstala na původní dohodnuté výši), druhý s 19% a s nižším schodkem. Ministr sice preferuje druhou možnost, ale VV zřejmě necouvnou. Nominální předseda strany John mluvil o podvodu na středně příjmových obyvatelích a o tom, že jde o způsob, „jak to má zaplatit střední vrstva a chudí a jak ošetřit bohaté“. Pan John chce bohatým brát a chudým dávat, místo VV je zjevně v koalici s ČSSD.

 

V Právu píší, že Klaus ani jeho podřízení nečetli trestní spis lékařky, která dostala prezidentskou milost. Podle prof. Pavlíčka z PF UK ovšem není povinnosti prezidenta a prezidentské kanceláře studovat podrobně trestní spis toho, komu udělují milost: „Milost je něco, co se vymyká pojetí viny a trestu. Spis si (prezident) vyžádat může, když to uzná za vhodné, ale určitě by milost neměl zdůvodňovat tím, že soud rozhodl špatně.“ To je myslím velmi podstatná stránka věci.

 

 

Brdské obce, jejichž materiální nároky nebyly ukojeny poté, co padl plán na výstavbu amerického radaru, se hodlají spojit ke společnému tažení na vládu. Vláda je sice slabá a nepopulární, ale silně pochybuji, že by se ji brdským podařilo přitlačit ke zdi, jejich hvězdná hodina byla v době, kdy vrcholil spor o radar. Velmi přispěli k tomu, že radar nakonec není, a to, že teď dostanou od státu slušně řečeno nic, by bylo možné sledovat s jistým zadostiučiněním, kdyby na to nakonec nedoplatili i ti, kteří se na akci „ne základnám“ nepodíleli.

 

 

Před městským soudem v Budapešti proběhl proces s Sándorem Képiró, který byl obžalován z účasti na masakru civilistů (Srbů a Židů) v Novém Sadu za druhé světové války. K celému případu se vrátím, v MfD o něm vyšel neuvěřitelný text Pavla Novotného a k věci se vztahuje poněkud nesouvislý komentář Karla Steigerwalda. Vypadá to, že v Česku se projevil v souvislosti s případem Képiró opět syndrom vítězů druhé světové války. Podobně jako soustavné protiněmecké štvaní v Polsku a v ČR přispělo k tomu, že Německo přes hlavy východních sousedů navazuje kontakty s Ruskem, v Maďarsku se uchytili Číňané. Stigma „poražených“ zemí přestává fungovat. Mezinárodně politické důsledky nového rozvržení vlivu ve Střední Evropě budou nové a nejspíš pro nás dost nepříjemné. V každém případě s odkazy na minulost už nevystačíme.