News of the World

News of the World Zdroj: Profimedia.cz

Skandál s odposlechy bulvárního listu News of the World má prvního mrtvého

Případ, ve kterém bulvární nedělník News of the World odposlouchával známé i méně známé lidi, nabývá v Británii naprosto netušených rozměrů. Každý další den přináší další zprávy, další rezignace - a teď i prvního mrtvého.

 

Sean Hoare, muž, který jako první upozornil na fakt, že britský bulvární nedělník News Of The World využíval nelegální odposlechy k získávání exklusivních článků, byl včera nalezen mrtev ve svém domě ve Watfordu blízko Londýna. Policie jeho smrt v tuto chvíli nevyšetřuje jako podezřelou.

 

Hoare byl šéf showbyznysového oddělení v NOTW v době, kdy byl šéfredaktorem Andy Caulson, bývalý šéfredaktor News Of The World a později bývalý tiskový mluvčí britského ministerského předsedy Davida Camerona a muž obviněný z toho, že nařídil nelegální odposlechy nejen slavných lidí, ale i obyčejných obětí kriminální činnosti.

 

 

Jeho smrt je další netušenou změnou skandálu, který mění fungování britské politiky, ale i světovou mediální mapu. Během víkendu rezignovali v souvislosti se skandálem i dva nejvyšší muži londýnské Metropolitní Policie, protože se ukázalo, že novináři ze stáje mediálního mogula Ruperta Murdocha si pravděpodobně kupovali od policie informace o slavných lidech.

 

Dnes předstoupí před parlamentní vyšetřovací komisi sám Rupert Murdoch, jeho syn i první dáma Murdochova vydavatelství News International Rebeka Brooksová. Bez ohledu na to, co před poslanci řeknou, jde ale v tuhle chvíli jednoznačně o největší politicko-mediální skandál v Británii od konce poslední války.

 

Nejde ani tak o systém odposlechů, který je poměrně primitivní, jako o fakt, že novináři z impéria Ruperta Murdocha, který měl jako jediný z velkých vydavatelů bulváru v Británii tendenci otevřeně ovlivňovat politickou situaci, prováděli systematicky nelegální činnost. A část z nich pak našla, díky svým konexím, práci u londýnské policie. Hoare byl prvním z novinářů, který na nelegální činnost upozornil. Nebylo to úplně nezištné - Hoare měl, jako mnoho bulvárních novinářů, problémy s drogami i alkoholem, ale fakt, že byl přímým podřízeným Andy Caulsona, dával jeho obviněním váhu.

 

 

Nyní má odposlechový skandál ve Velké Británii prvního mrtvého, je do něj zatažená, vedle médií, i vláda a policie. Takže jde o přesně o ten typ skandálu, o kterém Britové vždy tvrdili, že se může stát jen ve Francii. Není to pravda. Britské šílenství pokračuje.