Petr Fejk

Petr Fejk Zdroj: Stanislav Krupař

Petr Fejk se zlatým padákem: Sám sobě katem

Předčasně ukončený ombudsman Českých drah, což necelé čtyři měsíce nebyl vtip, se rozhodl, že svou potupnou popravu dokončí sám: chce se soudit kvůli ztrátě reputace.

 

Jen pro připomenutí: někdejší miláček národa - to když ještě šéfoval zoo a chytal lachtany - má nyní menší reputační problém. Podle průzkumu agentury SANEP považuje devět z deseti lidí jeho čtvrtmilionový měsíční plat, který od ČD pobíral, protože se tak rozhodl Vít Bárta, když po něm ještě netoužila policie, za zlodějinu. Dvě třetiny si myslí, že by měl vrátit zlatý padák ve výši devíti platů.

 

 

Není to úplně nelogické: zlatý padák od ČD za to, že nepřejdete ke konkurenci, je samozřejmě jen další zlodějina ve stylu ČD; žádná konkurence téměř neexistuje. A když už by náhodou Fejk opravdu přešel k privátnímu provozovateli nějaké místní lokálky, musel by zřejmě prokázat, že vše, co se v ČD naučil, zapomněl. Nebo radši že se tam vůbec nic nenaučil.

 

Fejk teď směřuje svůj hněv na politiky včetně premiéra Petra Nečase: ti ho do funkce uvrtali. Navíc ani tři a půl milionu korun, které vydělal za necelé čtyři měsíce předstírání práce, podle něj nevyváží poškození jeho jména a osoby. Jinak řečeno je závadné zboží; hůř bude hledat normální slušnou práci. Zapomenout taky může na další angažmá v reklamě, tedy nepůjde-li o negativní kampaň ala ČSSD.

 

Ano: Fejka udělali nejdřív ombudsmanem a záhy i zlodějem politici, ostatně právě to umí ze všeho nejlépe. Byl to ale on, kdo rád strčil hlavu na špalek, když mu Bárta ukázal papírek s výší platu. Nadávat proto může leda sám sobě. A pokud teď nadává jiným, v podstatě nás sám ubezpečuje, že je doopravdy nezaměstnatelný: je prostě tak naivní, že měl v ČD vzít spíš úklid WC. Tam nejste nikomu moc na očích.

 

 

Ještě horší reputační pohroma je ale rozhodnutí soudit se. To se sakra nemohl poradit s nějakým odborníkem na krizové PR či reputační management, jak se říká moderněji – řekněme třeba Jiřího Hrabovského? Určitě by mu poradil - a vsadím se, že by to Fejkovo odstupné utáhlo, aby na nějaký čas vypadl někam hodně daleko a dal lidem šanci zapomenout, že existuje. Jinak nám bude obden v TV připomínat, jací jsme idioti, že za pár tisíc práci nepředstíráme. A ještě bez zlatého padáku!