EU

EU Zdroj: Profimedia.cz

Budoucnost Unie: Jedna Evropa pro boháče, druhá pro chudáky

Musím říct na úplný začátek, že mě evropské sjednocení bavilo a dodnes mi přijde (z naprosto laického úhlu pohledu) jako dobrý nápad.

 

Pro mnoho lidí mé generace, stejně jako pro mě, byla možnost obejít na letištích fronty plné vystresovaných lidí, kteří se zmatkem v očích vyplňují imigrační formuláře, kterým nerozumí jen proto, že jsou ze špatného kontinentu nebo špatné země, a zařadit se do rychle jdoucí fronty pod nápis „All EU Passports“, skutečným završením všech těch věcí po roce 1989. Můžete tvrdit, že je to laciné, ale věřte mi, funguje to.

 

 

Tenhle model „Evropy zespoda“ samozřejmě nemůže pochopit například prezident Klaus, který se s podobnými věcmi nikdy nesetkal, ale je to ten detail, který funguje. Minulý týden se ukázalo, že pokud jsem si své fandění Evropě postavil na tomhle malém detailu, je čas se s optimistickým pohledem na Evropskou unii rozloučit. Summit evropské unie dal minulý týden zelenou znovuzavedení hraničních kontrol v rámci Schengenského prostoru. Má jít o opatření výjimečné, ale znáte to.

 

 

S tím souvisí druhá zpráva. Frederic Vincent, mluvčí eurokomisaře pro spotřebitelskou politiku Johna Dalliho, reagoval minulý týden na výsledky spotřebitelských testů, podle kterých mají potraviny pod jednou značkou různé složení v různých zemních Evropské unie. Shodou okolností tak nějak platí, že čím víc na východ, tím lacinější sajrajty v nich najdete. Typický příklad je například Coca-Cola, do které se v západní Evropě (a Česku) dává cukr, ale na východ od nás už lacinější izoglukóza.

 

Podle Bruselu, který zastupoval zmíněný pan Vincent, je ale všechno v naprosté pohůdce a věci můžou mít různé složení pod jednou značkou v různých zemích, pokud je to uvedeno na obalu.

 

 

Na obalu už ovšem nebude napsáno „Coca-Cola pro chudé“, ale jen Coca-Cola.

Takže aby bylo jasno - Evropa přestává být společenství rovnocenných. A jak se zdá, doba, kdy se octneme znovu ve frontě s imigrační kartou, sice jako občané Evropy, ale druhé kategorie, možná není tak vzdálená.