Strach z doktorů

Strach z doktorů Zdroj: Profimedia.cz

Zdravotnictví čeká změna. Budeme víc platit

Zdravotnictví od příštího roku nejspíš čeká změna. Budeme více platit. Pokud tedy návrh reformy ministra Hegera projde Senátem a také přes prezidenta a nakonec i Ústavní soud, na který se nejspíše obrátí levice.

 

Platili bychom třeba 100 a ne 60 korun za den v nemocnici. Pacienti si sami zaplatí všechny léky do 50 korun. Jenže zase se bude platit za celý recept 30 korun, ne za jednotlivé položky. Celkem se tedy neděje nic tak sociálně drtícího. Největší povyk kolem takzvaného „kupčení se zdravím lidí“ vzbudí zřejmě vymezení standardu a nadstandardu u různých výkonů. Psychologicky je pochopitelně nepříjemné, že boháč bude mít lepší péči než chudák. To je ovšem věc, která se dá vyřešit pojištěním, pokud to bude skutečné pojištění a ne jen nějaká daň, jako je to dnes.

 

 

Podle ústavy je zdravotní péče bezplatná. To je ovšem jen proklamace. Ze všeho nejméně platila „bezplatná“ péče za vlády samotných komunistů. Pokud se někdy kupčilo se zdravím lidí, bylo to za vlády samotných komunistů. Všimné, obálečky, de facto příplatek za nadstandard pro pány primáře atd. Jenomže nadstandard nevypočitatelný a dražší.

 

Některé věci veřejnost rozčilují už dnes, protože nejsou dotažené do konce. Kdo věří tomu, že rodiče jedou ve tři v noci s dítětem na pohotovost jen kvůli lenosti a mají za to vysolit stovku? Pravice by se měla naučit ne sociální, ale psychologické citlivosti. Jenomže zásada, že něco je za něco, není ani pravicová, ani levicová. Žádná bezplatná lékařská péče nikdy nebyla a nikdy nebude. Vždycky někdo platí. A bude platit. A až se dostane někdy k moci ČSSD, bude legrační sledovat, kolik poplatků nechá v platnosti. No, skoro všechny, že.