Petr Fejk

Petr Fejk Zdroj: Stanislav Krupař

Fejkův příchod i odchod z Českých drah je podvodem státu na občanech

Naprosto neuvěřitelný příběh dokázali vyprodukovat v posledních měsících státní úředníci a politici kolem Petra Fejka, který se maskoval jako ombudsman Českých drah. Za podobný „zločin“ by měli nést někteří lidé odpovědnost. Fejk, který nevykazoval žádnou viditelnou činnost, bral 300 tisíc měsíčně a k tomu 100 tisíc na pojištěních.

 

Fejka (někdejšího šéfa pražské ZOO a pak neúspěšného ředitele Českého centra v New Yorku) doporučil do funkce ombudsmana drah Vít Bárta, guru Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy. Proč vlastně? Hlídala snad ABL v době, kdy Fejk vedl pražskou ZOO, slony a hrochy? A proč dokázal Bárta pro Fejka vybojovat tolik peněz? Je pravděpodobné, že právě v tomto případě se brzy ukáže, jak dokáží úředníci a politici „dojit“ stát, aby dosáhli osobního zisku.

 

 

 

Když byl nedávno plat Fejka zveřejněn, nabraly události rychlý spád. Dokonce (to je s podivem) i politikům se najednou zdálo, že je absolutně nepřiměřený. Současný ministr dopravy Radek Šmerda ho proto teď vyhodil. Jenže okrádání státu pokračuje bezostyšně dál.

 

Petr Fejk totiž dostane jako kompenzaci 2,5 milionu korun. Dostal je prý proto, aby devět měsíců nemohl pracovat pro konkurenci. Proboha! Pro jakou konkurenci? Kdo konkuruje u nás Českým drahám? A kdo by vlastně chtěl Fejka zaměstnat? Kompenzace je jen další podvod na občanech.

 

 

Politici a úřadníci se někdy podivují, že jsou kritizováni, ale v případu Fejk je kritika málo. Ti, kteří jej zavinili, by měli peníze do státní kasy vrátit. Nebo se stát navždy nevolitelnými. A to už jsme opět na začátku příběhu, jak se Petr Fejk stal ombudsmanem Českých drah.