Vláda národního zklamání

Vláda národního zklamání Zdroj: Jan Ignác Říha

Vláda je v pasti. Pro pravicové voliče dělá málo. Pro lidi levice je nepřijatelná. Reformy skomírají

Byl to před rokem nejnadějnější kabinet posledního dvacetiletí, protože vzhledem k počtu získaných míst v Poslanecké sněmovně mohl prosadit spoustu důležitých a potřebných zákonů. Nejdříve se kvůli Věcem veřejným začala ale vláda Petra Nečase rozkládat sama a teď je otloukána ze všech stran.

Pravicoví voliči totiž očekávali smršť nejrůznějších zákonů, norem a předpisů, které odvedou Českou republiku z cesty dluhů a schůdků. Také počítali s jasným postupem v důchodové a zdravotnické reformě. Chtěli také slyšet, že právě tato vláda ví, jak by se naše země měla vyvíjet v blízké i trochu vzdálenější budoucnosti. Do sněmovny skutečně některé zákony doputovaly a na dalších se pracuje. Ale obraz kabinetu je přesto těžce pošramocený. Aféry a skandály, ve kterých vynikají Věci veřejné, devastují i to dobré, co Nečas se svým týmem dělá. Pocit voličů pravice (jaké je zaměření voličů VV není přesně jasné), že se dělá málo, je neodvratný.

 


Voliči levice jsou přirozeně proti reformním krokům. Ale především část sympatizantů ČSSD neodmítá některé změny. Jenže to by jim je musel někdo lépe vysvětlovat. To se pořád neděje. Každý krok vlády se tak na této straně setkává s nepochopením. Teď nemluvím o politických stranách, protože v pracovní náplni opozičních socialistů a komunistů je destruovat vládu, ale o elektorátu levice. Je to škoda, protože část příznivců ČSSD chápe, že Česko se musí vydat trochu jiným směrem.

 

 


Naprostá většina voličů, a je jedno zda jsou z pravé či levé strany, je už ale nesmírně otrávená spory ve vládě, které nemají konce. Kvůli nim není vidět ani na některá dobrá rozhodnutí kabinetu. K tomu se přidává nevyzpytatelnost a neprofesionalita mnoha představitelů a představitelek (tato výhrada neplatí na všechny) Věcí veřejných, která je takřka neuvěřitelná. Vláda, která si dala do svého motta slova o boji proti korupci, neudělala v tomto směru nic, aby přesvědčila veřejnost, že stav se v tomto směru zlepšil.

 

Vláda, částečně svoji vlastní vinou, je proto momentálně v pasti. Odborové svazy to pochopily a ženou lidi do ulic. Pokud se ale o některých reformách rozhodne na ulicích, tak žádné nebudou. Nebo jenom velmi mírné a dlouhodobě nepoužitelné.