Jiří Paroubek s výkladní skříní ČSSD

Jiří Paroubek s výkladní skříní ČSSD Zdroj: Jan Šibík

Co chystá Jiří Paroubek, titán severočeské vekslácké politiky?

Slyším od politiků z Ústeckého kraje znovu ošklivé zprávy: tamní města brázdí Jiří Paroubek se svým čističem Petrem Bendou a jako vysloužilí klauni lidem prodávají staré triky.

 

Nebo jsou to nové triky? U Paroubka člověk nikdy neví; co si nejdřív vzal mladší ambiciózní blondýnu a záhy padl coby velký kápo, což u mužů jeho věku, talentu a ega nebývá bezpečná kombinace, snaží se zoufale vrátit na politické výsluní. Zjistil totiž, že bez funkce není moc, bez moci nejsou peníze a bez peněz můžete leda tak sedět na chatě a na vlastním webu pouštět jedovaté pšouky. Případně psát kuchařky, pardon.

 

 

Je to divné: ani lidé z Ústecka, kteří Paroubka s Bendou znají jako stálice tamního kalného rybníka, netuší, co se vlastně děje; dva titáni severočeské vekslácké politiky objíždí města a tady slíbí obchvat, tam útěšná slova a jinde po nich zbude falešná buňka ČSSD.

 

 

Kdyby Paroubek stále šéfoval ČSSD nebo třeba trénoval národní hokejový tým, bylo by to normální; s pomocí politicky méně korektního Bendy takhle dělal na Ústecku politiku dlouhé roky. Jenže proč ze sebe dělat kašpara teď, když jde politicky, intelektuálně i literárně větší strach z jeho manželky Petry než z něj?

 

Nikdo proto neví, jestli Paroubek vyrazil na předčasné volební turné ke krajským volbám v roce 2012, kde sní o hejtmanské funkci. Nebo prostě jen rozšířil řady nešťastníků, kteří se neumí smířit s pádem do bezvýznamnosti, takže sami sebe udržují ve stínové realitě, kde stále zůstávají premiéry, ministry, bankéři, muži…?

 

Těžko říct. Bendovy triky s „netopýry“, tedy černými dušemi, kteří se sice občas neumí ani podepsat, za to ale ve straně za pivo odhlasují cokoli, by ukazovaly na to, že oba doufají, že aspoň v ústecké ČSSD ještě neztratili veškerou moc. Problém je, že kromě nich v to v kraji doufá už jen pár spřízněných duší; buď nákupčích černých duší, případně lidí odsouzených za drobné delikty, třeba vyloupení nočního klubu.

 

 

Současně ale Paroubek i Benda - a nově samozřejmě i bývalý hokejista a nyní poslanec Jiří Šlégr, jejich společné politické dítě - stále více mluví o přestupu k ČSNS 2005, tedy straně, jíž znají pouze v ČSNS 2005. Pro Paroubka jistě velké zadostiučinění. Aspoň že je ale prý s ním i s Bendou pořád stejná legrace jak za starých dobrých časů. Snad by s sebou do ČSNS 2005 mohli vzít i Kateřinu Brožovou.