Vít Bárta, Radek John

Vít Bárta, Radek John Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

V úterý ve 14:00 přijde konec, pravil Bárta. Co má společného s Brežněvem?

Vít Bárta se tváří, jako kdyby jeho strana byla žádaná nevěsta, která si může vybírat ženichy. „Premiér Nečas ví, co VV chtějí, už na to měl šest týdnů. Buď ODS změní svůj názor, nebo je v úterý ve 14:00 konec. Věci veřejné neustoupí ani o milimetr," pravil Bárta.  Jistěže ne. Ovšem ani o milimetr nepostoupí.

 

Byl to slušný výkon. Ze strany živené protestním potenciálem a vyzdobené nejoblíbenějším politikem se podařilo za krátkou dobu udělat nevolitelný vrak s útrpně přijímanou figurkou v čele. Ať VV udělají cokoli, bude to už jen špatně.

 

VV se od svých předchůdců, kterým bychom mohli pracovně říkat „ten třetí koaliční prudič do počtu“ (ODA, US, lidovci, zelení) liší tím, že nemají žádnou ideu, ani skutečnou, ani předstíranou. Nemají ostatně ani žádné členy. ODA a US byly po nějakou dobu alternativou pro pravicové voliče, co neměli rádi ODS nebo aspoň Klause. Lidovci měli svou tradiční základnu. Navíc ve skutečnosti nebyli pohrobkem Národní fronty, protože většina členů vstoupila do strany po listopadu a jejich identifikace se stranou byla zřejmě docela silná. Zelené nemusí mít lidé rádi, ale na škále od Bursíka po Zubovou bylo zhruba bez velkého vysvětlování jasné, o co jde. Proto lidovci a zelení mají šanci se do velké politiky ještě vrátit.

 

 

Ale VV? Bojovali s dinosaury a proti korupci. Z toho jim zůstaly igelitky s prachama přenášené sem tam, jako když kočka přenáší myš. Kočka ale myš přenáší veřejně a s hrdostí.

 

Když VV zůstanou ve vládě, budou se kompromitovat. Když odejdou, ukážou, že nejsou schopni koaličního potenciálu. Nemají ostatně na politické scéně nikoho, kdo by je měl rád a toužil s nimi vládnout. Když vládu svrhnou, budou předčasné volby znamenat jejich konec. Když ji nesvrhnou, budou se voliči ptát, proč v ní tedy nezůstali.

 

Vždycky si o někom myslíme, že je geniální stratég, až se nakonec ukáže, že je to packal, který neumí řemeslo. Jiří Paroubek byl málem druhý Mussolini. Pravda, unikla mu ta šance těsně, ale unikla mu vlastní vinou. Tak dlouho přehříval kotel, až se v něm sám uvařil.

 

Je až zvláštní, jak lze promarnit tak rychlý rozjezd. Ale vlastně to udiví jen toho, kdo nezná sociální zákonitosti.

 

 

Tak v úterý ve 14:00 bude konec. Možná. Ale pokud to bude konec a nestane se zázrak, bude to konec VV. Vlastně nebude. Věci veřejné a Bárta jsou na tom jako Brežněv z toho starého vtipu. Byl několik dní po smrti, ale všichni se báli mu to říct.