Věci veřejné

Věci veřejné Zdroj: Jan Zátorský/MF DNES/Profimedia.cz

Pane premiére, vyhoďte Věci veřejné z vlády, nedá se už na to dívat

Podle průzkumu, který nedávno zveřejnily Lidové noviny, až 90 procent lidí nevěří vládě Petra Nečase. A tento kabinet skutečně dělá všechno možné i nemožné, aby nepřežil ani rok svého fungování. Největší problém se přitom jmenuje Věci veřejné. To co předvádí tato sektostrana, jsme od revoluce v listopadu 1989 na české politické scéně ještě neviděli.

 

Chvíli se zdálo, že některé problémy VV plynou z jejich politické nezkušenosti a čekalo se, že se brzy rozkoukají a začnou jednat normálně. Mezitím se podle některých dokumentů a projevů potvrdilo, že projekt VV pojal Vít Bárta jen jako politickou odnož bezpečnostní agentury ABL. Pak samotní vrchní véčkaři přiznali, že někdy jednají pod vlivem silného červeného francouzského vína (předtím se to říkalo jen o Radku Johnovi). Také se ukázalo, že ministři za Věci veřejné nebyli dobrými ministry.

 

 

Jenže místo toho, aby se tato strana odporoučela sama z vlády, nebo se alespoň uklidnila a konečně začala jednat podle koaličních dohod, rozhodla se vydírat.

 

Vít Bárta v deníku v Právo v sobotu oznámil, že pokud ODS a TOP 09 nevyhoví personálním požadavkům véčkařů, tak v úterý ve 14 hodin tato koalice skončí. Pokud by ale premiér Nečas přijal například jednu z variant, že by se totiž John opět mohl stát ministrem vnitra, tak tím spáchá před svoji ODS i jejími voliči sebevraždu (bohužel k ní, kdoví proč, směřuje už skoro rok).

 

 

Petr Nečas je inteligentní muž, a konečně máme premiéra, za kterého se nemusíme stydět. Ale pokud bude neustále ustupovat vydírání Věcí veřejných, nemá jeho vláda skutečně smysl. Byl by to pořádně krutý konec koalice, která má takovou převahu ve sněmovně, ale je lepší skončit, než se nechat tahat za nos a ustupovat pidistraně, kterou už i tak nikdo nebude volit.

 

Pane premiére, nechte Víta Bártu konečně jít (Radek John o ničem ani tak nerozhoduje).