hejma

hejma Zdroj: Lukáš Bíba/MF DNES/Profimedia.cz

Exstarosta Prahy 1 Hejma: "Je čest být veřejným nepřítelem Věcí veřejných"

Podle materiálů VV je jedním z nepřátel strany, které Vít Bárta plánoval odstranit, i exstarosta Prahy 1 Petr Hejma. „Je čest být veřejným nepřítelem VV,“ říká k tomu Hejma pro Reflex.

 

„Slýchával jsem to, ale nebyl jsem si úplně jistý,“ dodává Hejma ke stále bizarnějším informacím a nahrávkám z dílny VV, jež partu kolem „Docenta“, jak se Bárta nechal ve straně titulovat kvůli dočasnému utajení, demaskují jako další podnikatelský projekt mecenáše a faktického šéfa VV. Aspoň že ohledně vlastních přezdívek se umí vystudovaný policajt obdivující Napoleona držet při zemi.

 

 

Právě ekonomicky i politicky důležitá Praha 1, kde VV vznikly, se stala Bártovou zkušební drahou pro následný vstup do vyšší politiky. Testoval si zde vše od politického PR, přes destrukci radnice až po fingovaný partajní penězovod: jím se stal i časopis Pražan, z nějž nejen ostřeloval jiné politiky, ale prostřednictvím předražené a zbytečné inzerce současně plnil kasu VV.

 

Když strana – není-li toto označení v případě VV nyní trestné - uspěla v roce 2006 v Praze 1 ve volbách, začal „Docent“ úřadovat: Hejmu nakonec odstranil rok před loňskými volbami, a to pučem; pro ten získal šéf protikorupční strany symbol korupce - Filipa Dvořáka z ODS. Ano, právě toho, který přežil údajnou náhlou rakovinu, jíž si chtěl koupit soucit. Právě jeho Bárta pomohl udělat starostou Prahy 1.

 

„Byly hlasovací mašinérie,“ popisuje Hejma fungování VV. „Občas jejich členové museli čekat na pokyn Bárty.“ Na stejném zastupitelstvu, kde povýšil Dvořák, se stal šéfem finančního výboru Jaroslav Škárka, někdejší předseda a výkonný místopředseda VV. V tom se nakonec hnuly lepší čakry a zřejmě i ješitnost za Bártovu nevděčnost a jako první de facto veřejně přiznal, že spíš než na odchod z vlády jsou VV zralé na odchod do vězení.

 

 

Ptáte-li se na poučení z toho všeho, lze dodat jediné: volby v roce 2010. V nich voliči ohodnotili působení VV na Praze 1 polovinou hlasů. Takže nás - pokud dřív nevypluje nahrávka, kde Bárta u sebe doma někoho mučí nebo s Michalem Babákem tiskne peníze – čekají už pouhé tři roky!