Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Adam Kolář

Rozštěpí Paroubek poslanecký klub ČSSD? A dohodne se pak s Nečasem?

Expremiér Jiří Paroubek se nedostal do stínové vlády sociální demokracie, kterou teď obměnil Bohuslav Sobotka. Jeho úvahy o přestupu do České strany národně socialistické 2005 by se tak mohly stát skutečností. Otázkou ale je, zda Paroubek sebou „vezme“ i některé poslance ČSSD. To by totiž mohlo zásadně změnit poměr sil ve sněmovně.

Pokud by Jiří Paroubek přesvědčil o odchodu z poslaneckého klubu ČSSD několik lidí a připočítali bychom k tomu rebely, kteří opustili Věci veřejné, mohl by Petr Nečas začít uvažovat vážněji o menšinové vládě ODS s TOP 09. Byla by to sice varianta riskantní, ale pro zavedení reforem možná průchodnější než s populistickým duem Radek John – Vít Bárta.


Zda se ale Jiřímu Paroubkovi, pokud ČSSD opustí, podaří přetáhnout na svoji stranu pár poslanců či poslankyň, je velmi velkou otázkou, protože sociální demokracie má zatím našlápnuto na vítězství v příštích volbách. A opouštět ji právě za podobné situace, není nejchytřejší. S Paroubkem by mohl jít například bývalý hokejista Jiří Šlégr, ale o dalších kandidátech se otevřeně ještě nehovoří.

 

 

Kdyby se ale podařilo vytvořit Jiřímu Paroubkovi skupinku dejme tomu pěti poslanců, mohl by začít hrát významnou roli ve sněmovně. Spolu s rebely z VV by totiž po uzavření některých dohod mohl podpořit vládu Petra Nečase, která by k tomu nepotřebovala Věci veřejné.


Že je podobná věc nereálná? Ani ne, protože Paroubek by mohl za podobnou podporu dostat některé funkce v parlamentu a dokázal by tak vystoupit i z politického stínu, ve kterém dnes pobývá. Navíc by tím získal čas k tomu, aby mohl vytvořit pevnější struktury ve straně, do které by odešel.

 

 

Ovšem Jiří Paroubek byl v minulosti jedním z nejhlasitějších kritiků takzvaných přeběhlíků ve sněmovně. Vždy tvrdil, že podobní lidé, by měli složit poslanecký mandát a uprázdněné místo by měla obsadit strana, za kterou předtím přeběhlík kandidoval. Jenže on sám se jistě nechystá svůj poslanecký mandát složit.