Vláda národního zklamání

Vláda národního zklamání Zdroj: Jan Ignác Říha

Tato Nečasova vláda v podstatě skončila. S Radkem Johnem v zádech reformy nebudou

Znovuzvolení Radka Johna předsedou Věcí veřejných nepovede k uklidnění situace v koaliční vládě Petra Nečase. Naopak. Kabinet ve své současné podobě už některé reformy neprosadí, nebo je dodá do sněmovny pouze v okleštěné podobě. Nečas by se měl poohlídnout po jiné vládní sestavě a jiném fungování s VV.

 

Radek John v pondělí večer, po oznámení, že byl na internetu opět zvolen šéfem Věcí veřejných, působil při vystoupení v České televizi jako člověk, kterého uštkl jedovatý had – divoká gestikulace, občas nesrozumitelná slova, vypoulené oči a neschopnost jasně říci, co vlastně Věcí veřejné chtějí. Této straně-nestraně ho přejme, je pouze její věcí, jakým způsobem se chce zničit. Jenže Johnovo pokračování ve stranické funkci se projeví na práci celé vlády.

 

 

John sice chce chodit dále na zásadní jednání koaliční devítky, ale naznačuje, že nechce být ve vládě. Vyjednávat za VV má zase jejich superguru Vít Bárta, který ale také není v kabinetu a nemá být ani místopředsedou Věcí veřejných. Co to bude znamenat? Že véčkaři postupně přestanou brát ohled na zájmy premiéra Nečase a jeho týmu a budou si dělat vlastní politiku. Ta bude silně populistická a půjde často proti reformám (například zdravotní a důchodové), které se připravují.

 

Navíc John trvá na tom, že VV mají mít čtyři ministerstva. Kým je chtějí obsadit a jaké rezorty to mají být, je buď ve hvězdách, nebo o nich asi rozhodnout příznivci strany opět na internetu. Po zkušenostech se samotným Radkem Johnem na ministerstvu vnitra a Josefem Dobešem na školství, by nás podle všeho čekaly další tragické výstupy jiných véčkařů.

 

 

Pokud chce ale Petr Nečas přežít ve funkci předsedy ODS další volební kongres své strany, měl by konečně něco udělat. S Věcmi veřejnými budou oslabovat i občanští demokraté a premiér s tím nic nedělá, vždy někomu ustoupil.

 


A s Radkem Johnem v zádech, který byl podle pondělních televizních záběrů zasažený velmi prudkým jedem (ministr zdravotnictví Heger by měl okamžitě přispěchat na pomoc, máme skutečně strach o zdraví předsedy Věcí veřejných), žádné reformy nebudou. Pouze budou dál znít výkřiky o boji proti korupci. Který se ale také nedaří…